CHP'li belediyelerde yeni taktik: Borçları ödeme, haciz gelsin, mağduru oyna

CHP'li belediyelerde son dönemlerde ödenmeyen borçlar nedeniyle üst üste gelen hacizler akıllara daha önce bilinçli şekilde yapılan eylemleri getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Borçları ödeme, haciz gelsin, mağduru oyna!

CHP'li belediyelerde son dönemlerde ödenmeyen borçlar yüzünden artan hacizler soru işaretlerine neden oldu. Aynı dönemde İstanbul, Adana gibi bütçeleri dünyanın bazı devletlerinin bütçesine denk olan belediyelerde küçük şirketlerin borçlarının ödenmemesi ve akabinde haciz işlemlerinin uygulanması akıllara daha önce CHP'li belediyeler tarafından yapılan kasıtlı eylemleri getirdi. Örneğin, yasak olduğunu bildikleri halde valiliklerden izin almadan yardım kampanyaları başlatıp sonradan bağduru oynamaları, valiliklerin aldığı kararlara rağmen sokağa çıkma yasağının sürdüğü hafta sonlarında kafalarına göre ekmek dağıtımı yaparak koordinasyonu bozmaları akabinde de engellendiklerinde, "yardım yapmamız engelleniyor" şeklinde propaganda yapmaları bunlardan birkaçıydı. 

İBB'DE İKİ YILDIR ÖDENMEYEN BORÇ

Son olarak İstanbul'da yıllardır asfalt çalışmaları yapan özel bir şirketin parasını üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen ödemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne haciz işlemi uygulandı. İBB’nin birçok asfalt ihalesini geçmiş dönemlerde kazanan MET-GÜN İnşaat’ın avukatları, alacağın tahsili için harekete geçti. Alınan ihtiyati haciz kararı, İBB’nin banka hesaplarının bulunduğu bankalara gönderildi.

Hürriyet'in haberine göre büyük bir bölümü bir bankada olan 565 milyon liraya haciz işlemi uygulandı ve söz konusu para şirket hesabına geçti. Paranın, yeniden başlanan bir metro projesi için alınan yurtdışı döviz kredisi olduğu öğrenildi.

ADANA'DA 5 YILDIR ÖDENMEYEN BORÇ

Aynı günlerde yine CHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi, borcunu ödemediği şirket tarafından haciz işlemine maruz kaldı. Adana Büyükşehir Belediyesi'ndeki haczin özellikle de belediye başkanının makam odasına yapılması ise birçok soru işaretine neden oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden 2016'da yol yapım ve kilit parke ihalesini alan ve 2019’da tamamlayan firma, borçlarını alamadığı gerekçesiyle başvurduğu mahkemece icra kararı çıkarttı.

BELEDİYELER YANDAŞ FİRMALARA ANINDA ÖDEME YAPIYOR

Kendine yakın firmalara ‘duygusal’ kararlarla gününden önce ödeme yapan ancak bazı firmaları aylarca mağdur eden belediyelerin başvurduğu ilk hukuk oyunu Belediye Kanunu’nun 15. Maddesi’ni istismar etmek oluyor. Bu maddede yer alan “…kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez” ibaresini kalkan olarak kullanan belediyeler, bankalarda ‘kamu yararına hesaplar açarak’ bu gelirleri buraya aktarılıyor. Haciz işlemi uygulanmasın diye belediyelerin diğer gelirleri de bu hesaplara aktarılıyor.

İCRA DAİRELERİ HUKUK TANIMIYOR

İçtihatlara göre “resim, harç ve vergi gelirleri” dışındaki kaynaklar aktarıldığında hesap ‘kamu yararına hesap’ olmaktan çıkarak ‘karma hesaba’ dönüşüyor. Böylece hesap haciz işlemi uygulanabilir hale geliyor. Ancak bu aşamada da icra daireleri istismara alet oluyor. Bazı icra daireleri hesapların hukuki olarak ‘kamu yararına hesap’ olup olmadığını bakmadan haciz işlemlerini geri çeviriyor.

BANKALAR DA İKİLEMDE KALIYOR

Bankalar ise hesaplara haciz koyup koymama korusunda ikilemde kalıyor. Ayrıca hukukçular, bu maddenin yanlış yorumlandığını ifade ediyor. Hukukçulara göre vergi, harç ve resim gelirleri tahsil edilip belediye hesaplarına intibak ettikten sonra, haciz işlemi uygulanması için bir engel bulunmuyor. İlgili kanun maddesi harç ve vergi gelirinin belediye kasasına girmeden önce haczine engel olurken, bu gelirlerin belediye kasasına girmesinden sonra haczine engel olan bir yasal düzenleme bulunmamasına rağmen, bazı belediyeler bu düzenlemeyi kötü niyetli olarak istismar ediyor.

ÜÇ BAŞKAN DEĞİŞTİ BORÇ HALA ÖDENMEDİ

Bu maddenin yanlış yorumla uygulanmasından dolayı kendi kasasından milyonlarca lira harcayarak kamu hizmeti veren firmalar, alacaklarını aylarca tahsil edemiyor. Örneğin Esenyurt Belediyesi’nde 3 belediye başkanı değişmesine rağmen hala alacaklarını tahsil edemeyen firmalar var. Görevini kötüye kullanarak önceki dönemden kalan alacakları ödemeyen Esenyurt Belediyesi, gelirleri de kanunsuz olarak oluşturduğu kamu yararına hesapta tutarak firmaları mağdur ediyor.

5 BAŞKAN DA DEĞİŞSE BORCUNU ÖDEMEYEBİLİR

Mevzuatın bu şekilde yanlış yorumlanması adeta belediyelere sınırsız bir görevi kötüye kullanma yetkisi veriyor. Bazı belediyeler 5 başkan da değişse borcunu ödemeyebiliyor. Ayrıca borçlar zamanında ödenmediği için icra dairesi ve şirketlere ödenen gecikme faizleri katlanıyor. Belediyeler milyonlarca liralık faiz külfeti ile karşı karşıya kalıyor.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN 15 TEMMUZ İÇİN ÖZEL KLİP

 

Yorumlar