Tedavisi tamamlanan Caretta Caretta denize bırakıldı

Ortaca’da tedavisi tamamlanan Caretta Caretta denize bırakıldı.İztuzu sahilinde düzenlenen törenle, tekne pervanesi ile yaralanan “Şenol Laloviç” isimli iribaş deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon...

Google Haberlere Abone ol
Tedavisi tamamlanan Caretta Caretta denize bırakıldı

Ortaca’da tedavisi tamamlanan Caretta Caretta denize bırakıldı.

İztuzu sahilinde düzenlenen törenle, tekne pervanesi ile yaralanan “Şenol Laloviç” isimli iribaş deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki (DEKAMER) 7 aylık tedavisinin ardından denize bırakıldı.

Törene, Dünya Güreş Şampiyonası nedeni ile sahilde bulunan Dünya Güreş Birliği Başkanı Nenad Laloviç, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve şampiyonaya katılan sporcular eşlik etti.

Tekne pervanesi yaralanmalarının önüne geçmek için insanların, kaplumbağaları doğal beslenme sürecine terk etmeleri gerektiğini aktaran Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “İnsanların bazı yaptığı faaliyetler kaplumbağalara zarar verebiliyor. Kaplumbağaların elle beslenmesi nedeni ile kaplumbağalar teknelerin etrafında elle beslenmeye alışıyor. Teknelerin pervaneleri tarafından yaralanabiliyor” diye konuştu.

Tekne pervanesi ile yaralanan kaplumbağanın merkezlerinde 7 aylık tedavi süreci geçirdiğini belirten Kaska, “törenimize katılım sağlayan güreş federasyonu yetkilileri ile kaplumbağayı doğal ortamına tekrar bıraktık. Önümüzde ki yıllarda kaplumbağalar insanları ısırdı gibi haberleri duymak istemiyorlarsa kış döneminde kaplumbağaları rahat bıraksınlar. Kaplumbağalarda beslenmelerine ve doğal yaşamlarına dönsünler” dedi.

Kaplumbağalara, onları yaralı halde bulanların ismini verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Kaska, şunları söyledi; “Kaplumbağamıza Şenol ismini vermiştik. Törenimize katılan Dünya Güreş Federasyonu başkanının isminin Laloviç olması nedeni ile ‘Şenol Laloviç’ ismini vererek doğal ortamına bıraktık. Uluslararası bir canlı olan kaplumbağa da Uluslararası bu ortamda doğal ortamı ile buluşmuş oldu.”

Yorumlar