Cengiz Aytmatov Ruh Ordo Açık Hava Müzesi

Kırgızistan ve Kırgızlar hakkında en zengin eserleri barındıran müze, yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği önemli mekanların başında geliyor. Müzede, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli de yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Cengiz Aytmatov Ruh Ordo Açık Hava Müzesi

Kırgızistan’ın Çolpon-Ata şehir merkezindeki "Ruhani Merkez" anlamına gelen ve sıra dışı mimarisiyle dikkati çeken Cengiz Aytmatov Ruh Ordo Açık Hava Müzesi, gezenleri adeta tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Ülkenin incisi Issık Göl'ün kıyısında 4,5 hektarlık alanda yer alan Ruh Ordo Açık Hava Müzesi, Kırgız halkının kültür ve geleneklerine dair en kapsamlı bilgilerin alınabileceği mekanlardan biri olarak öne çıkıyor.

2002'de kurulup 2007 yılında halka açılan müze, 2008 yılından bu yana merhum Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un adını taşıyor.

Kırgızistan ve Kırgızlar hakkında en zengin eserleri barındıran müze, yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği önemli mekanların başında geliyor.

Açık Hava Müzesi'nde birbirine eşit uzaklıktaki cami, Ortodoks ve Katolik kiliseleri, sinagog ve Budist tapınağı, alışılmadık mimarisiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Tapınakların hepsi eşit büyüklükte ve benzer mimariye sahip.

İnanç ve din kaynaklarının bir olduğu düşüncesi temel alınarak kurulan müzeyi hayata geçirme fikri ve icraatı, bu yıl vefat eden Kırgız yardımsever ve iş adamı Taşkul Kereksizov’a ait.

- MÜZEDE DÜZİNELERCE HEYKEL VE YÜZLERCE TABLO SERGİLENİYOR

Şekil verilmiş çimlerle süslü yaya yollarıyla dikkati çeken müze alanında, nesilden nesle özenle aktarılan düzinelerce heykel ve yüzlerce tablo sergileniyor.

Müzede, Kırgızların en sevilen dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’u tanıtan sergi evi, yazarın heykelleri ve Kırgız halkının meşhur manasçısı Sayakbay Karalayev'in heykeli bulunuyor.

Kırgız halkının geleneklerinin ve sembollerin sergilendiği Kırgız köyü, kongre, konser ve sergi salonları, tarihe ismini yazdırmış siyaset ve sanat adamlarının heykelleri de müzede sergileniyor.

Müzede, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli de yer alıyor.

Ruh Ordo Açık Hava Müzesi'nde, Issık Gölü üzerinde, dört mevsimi simgeleyen bir iskele bulunuyor.

Tanrı Dağları'nda ve bozkırlarından toplanıp getirtilmiş mezar taşları ve balballar da görmeye değer kültürel değerler olarak öne çıkıyor.

Resmi etkinliklere, konserlere ve uluslararası festivallere ev sahipliği yapan Açık Hava Müzesi, ruhani ve tarihi bir keşif yapmak isteyenler için harika bir adres.

Müzeyi, Kırgızistan'ı 2018'de ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 10 Eylül'de ülkede bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da gezdi.

- "RUH ORDO AÇIK HAVA MÜZESİ MODERN KIRGIZİSTAN'I YANSITIYOR"

Müzenin uzman rehberlerinden Bermet Mahmatova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında kurulan Cengiz Aytmatov Ruh Ordo Açık Hava Müzesi'nin modern Kırgızistan'ı yansıttığını söyledi.

Mahmatova, müzenin çeşitli engelleri aşarak orijinal fikirlerini korumayı beceren tarihi şahsiyetlerin düşüncelerini, emeklerini ve kreasyonlarını bir arada topladığını anlattı.

Kompleksteki tüm yapıların bir anlamı bulunduğunu belirten Mahmatova, müzedeki iki dev beyaz kemerin Kırgız halkının göçebe ve yerleşik durumunu yansıttığını ifade etti.

Mahmatova, konser ve sergi salonlarındaki eserlerin Kırgız halkının kültürel hayatını, zenginliklerini, geleneklerini ve göreneklerini ziyaretçilerine sunduğunu aktardı.

Ziyaretçilerin, açık hava müzesinin bir bölümünü oluşturan Kırgız köyünde çimlere basmasına izin verildiğine işaret eden Mahmatova, "Kırgız halkı en eski kavimlerden biridir. 40 ayrı kabileden oluşan Kırgız halkı, uzun zaman göçebe yaşam biçimini tercih etti. Bu nedenle ziyaretçilerimize doğa ile barışık olan Kırgız halkını anlatan bölümde çimlere basılmasına izin veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Rehber Mahmatova, müze ziyaretçilerinin Kırgız halkının yanı sıra Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un hayatıyla ve eserleriyle yakınından tanışabileceğini aktardı.

Mahmatova, müzede, Kırgız halkının Türkçe konuşan halkların soyundan geldiğini, Türkçe konuşan tüm halklarla kardeş ve akraba olduğunu ve bu yüzden birlik ve beraberlik içinde yaşaması gerekliliğini ziyaretçilerine aktardıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar