Cenevre'deki Suriye toplantısı başarısızlıkla sonuçlandı

İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri rejimin tavrı nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. 45 kişilik yazım ekibi bir araya gelemeden Anayasa Komisyonu görüşmeleri sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre'deki Suriye toplantısı başarısızlıkla sonuçlandı

Suriye'de devam eden iç savaşın sona ermesi, ve ülkenin yeni bir anayasa ile seçime girmesi için Cenevere'de yapılan Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri ikinci turunda 45 kişilik yazım ekibi bir araya gelemeden sona erdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başlayan görüşmeler için rejim, sivil toplum kuruluşu ve muhaliflerden oluşan 15'er kişilik anayasa yazım kurulu üyesi sabah saatlerinde ofise geldi. Ancak, rejimi temsil eden heyet uzlaşmaz tavırları nedeniyle komitenin toplanamadan görüşmelerin sona ermesine neden oldu.

Beşar Esed rejimini temsilen gelen heyetin Anayasa Komitesi görüşmeleriyle alakası olmayan konuları sık sık gündeme getirmesi ve tartışmaları neden olması yüzünden görüşmeler kilitlendi.

Rejim heyetinin tavırları nedeniyle ikinci günde toplanması beklenen 45 kişilik yazım kurulu bir araya gelemeden ikinci tur sona erdi.

Yaşanan tartışmaların ve rejim heyetinin görüşmeleri kilitleme çabalarının arından heyetlerle bir araya gelen BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Anayasa Komitesi'nin ikinci oturumunu bitirdiklerini kaydeden Pedersen, 45 kişilik küçük kurulu toplamanın mümkün olmadığını, çünkü gündem maddelerine ilişkin bir anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Komite'deki muhalif ve rejim eş başkanlarının hafta boyunca kendi farklı pozisyonlarına ilişkin açıklamalar yaptığını hatırlatan Pedersen, prosedürün ana kurallarında iki eş başkanın bir gündemde hemfikir olarak toplantılara devam edeceğinin yazdığını fakat bunun mümkün olmadığını kaydetti.

Rejim ve muhaliflerden oluşan komite eş başkanlarıyla hafta boyu pek çok kez bir araya geldiğini belirten Pedersen, eş başkanların güzel ve ciddi müzakerelerde bulunduğunu ve bir uzlaşmaya varmaya çalıştıklarını ancak henüz henüz o noktada olmadıklarını kaydetti.

Pedersen, her iki eş başkana, evlerine döndüklerinde, bu konuda çalışmaya devam etmelerini ve kendilerine en kısa zamanda dönüş yapacağını söylediğini kaydederek bir sonraki turun ne zaman yapılacağına ancak taraflarla yapacağı görüşmelerin ardından karar verebileceklerini söyledi.

MUHALİFLERİN TAVRI OLUMLU 

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in hemen ardından gazetecilere konuşan muhaliflerin Eş Başkanı Hadi el Bahra ise "Ortak oturum yapmak mümkün olmasa da, ben bu turu olumlu bir çerçeveye koydum. Çünkü, istişareler Özel Temsilci aracığılığıyla yapıldı ve olumlu geçti." dedi. Bahra, Komite'nin 45 kişilik yazım ekibinin toplanabilmesi için Anayasa Komitesi'nin temel esasları çerçevesinde 5 teklif sunduklarını ama bunların tamamının rejim heyeti tarafından reddedildiğinin altını çizdi. 

Yorumlar