Çavuşoğlu Pompeo ile görüşüyor, Konu Münbiç

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PKK’nın Münbiç’ten çıkarılmasını karara bağlamak için bugün ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşüyor. Anlaşma sağlanırsa teröristler kenti 45 gün içinde boşaltacak.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu Pompeo ile görüşüyor, Konu Münbiç

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münbiç konulu görüşmeler için Amerika’da. Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bugün bir araya gelecek. Görüşmelerde, ‘Münbiç’ başta olmak üzere PKK ve FETÖ ile mücadele ve iki ülke ilişkileri ele alınacak.

Komisyon toplantılarında üzerinde uzlaşılan Münbiç yol haritasına ilişkin nihai kararların bu toplantıda alınması bekleniyor. Türkiye, PKK/PYD’li teröristlerin Münbiç’i terk etmemeleri halinde operasyon mesajı vermişti.

Ankara-Washington ilişkilerinin normalleşmesine katkı amacıyla Suriye, FETÖ ve Irak meseleleri gibi birçok konuda temas amacıyla 3 komite kurulmuş ve bu kapsamda toplantılar 8 Mart’ta Amerika’da, 25 Mayıs’ta ise Ankara’da yapılmıştı. Heyetlerin vardığı mutabakat konuları bugün Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinde masaya konuluyor.

Münbiç yol haritasının bu toplantıda nihai noktaya ulaştırılması bekleniyor. Komite toplantılarında, anlaşma zemininin ana hatları 3 aşamalı plan üzerinden ortaya konulmuştu. Münbiç planına göre, PKK’nın bir ay içinde bölgeden çıkartılması, 4 Haziran’dan sonraki 45 günün sonunda Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlanması ve 4 Haziran’dan sonraki 60 gün zarfında Münbiç’in yerel unsurlarından oluşacak yönetimin kurulması öngörülüyor.

Planda nihai karar için bugünkü görüşmeye işaret edilmişti. Türkiye, bu görüşmeden net bir karar bekliyor.

Yorumlar