Çatışmaya rağmen Çinliler ABD'ye akın ediyor

ABD ile gerilime karşın yüz binlerce Çinli eğitim için ABD'ye gidiyor

Google Haberlere Abone ol
Çatışmaya rağmen Çinliler ABD'ye akın ediyor

Çin'in ABD ile yaşadığı gerilime karşın 2021-2022 akademik yılında 290 binden fazla Çinli öğrenci ABD'deki yüksek öğrenim kurumlarını tercih etti.

South China Morning Post'un haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığının kamuoyuna açıkladığı yıllık araştırma verileri, Washington ile Pekin arasındaki artan gerilime ve bir önceki eğitim yılına oranla yüzde 8,6'lık düşüşe rağmen Çin'in geçen yıl ABD üniversitelerine eğitim için diğer tüm ülkelerden daha fazla öğrenci göndermeye devam ettiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 2021-2022 akademik yılında toplam 290 bin 86 Çinli öğrenci, lisans eğitimi, lisansüstü çalışmaları ve kısa süreli lisansüstü istihdamı için ABD yüksek öğretim kurumlarını seçti.

ABD'de eğitim gören Çinli öğrencilerdeki 8,6 oranındaki düşüşün büyük ölçüde ülkedeki Çinli lisans öğrencilerinin sayısındaki yüzde 12,8'lik düşüşle bağlantılı olduğu ifade edilirken geçen sene toplam 109 bin 492 Çinli lisans öğrencisi ABD'de eğitim aldı.

Bununla birlikte, ABD'deki Çinli lisansüstü öğrencilerin sayısı yüzde 3,6 artarak 123 bin 182'ye ulaştı.

Syracuse Üniversitesi'nden Ma, birbirlerinin ülkelerinde eğitim almayı seçen Çinli ve Amerikalı öğrencilerin sayısının azalmasıyla jeopolitiğin hiçbir ilgisi olmadığı söyleminin "abartı" olduğunu ve eğitim için ABD'ye gelen Çinli öğrenciler ile Çin'e giden Amerikalı öğrenciler arasındaki motivasyonun genellikle farklılık gösterme eğiliminde olduğunu söyledi.

Ma, Çinli öğrencilerin ABD'yi tercih etmelerinin nedenini, Amerika'yı çok sevmeleri ya da ilgili olmalarına değil, Amerikan üniversitelerinden diploma alarak ülkelerine döndüklerinde daha iyi işler bulmak istemelerine bağlarken Çin'de eğitim gören ABD'li öğrencilerin, çoğunlukla Çin kültürü veya Çin toplumu hakkında meraklı olduklarını ve iki ülke arasındaki gerilimin ABD'li öğrencilerin tercihlerini olumsuz yönde daha çok etkilediği değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar