Canlı Maymun Lokantası kimin?

Canlı Maymun Lokantası kimin eseri, kim tarafından ne zaman kaleme alındı, konusu nedir? İşte Canlı Maymun Lokantası hakkında merak edilen bilgiler:

Google Haberlere Abone ol
Canlı Maymun Lokantası kimin?

Canlı Maymun Lokantası kimin eseri, kim tarafından ne zaman yazıldı? Eserin konusu nedir? İşte Canlı Maymun Lokantası eseri hakkında merak edilen bilgiler: 

Canlu Maymun Lokantası eseri Göngör Dilmen tarafından kaleme alınmış bir eserdir. 

Aynı zamanda bir tiyatro oyunu olarak da uyarlanan Canlı Maymun Lokantası eseri Mitos Boyut Yayınları tarafından yayınlandı. 

Canlı Maymun Lokantası kimin

Canlı Maymun Lokantası eserinin konusu nedir?

Eserin konusu Doğu - Batı arasındaki çatışmalar veya farklılıkları komik bir dille ele alınmasıdır. 

Tibatın tanıtım yazısında şöyle denilmektedir:

Sözde uygar olan kapitalist Batı toplumunun ikiyüzlülüğünü çok çarpıcı bir öykü ile ortaya koyan bir kara komedidir. Oyun, farklı kültürlerin ve dünya görüşlerinin çatışmasını insanı sarsan dehşet verici bir olayla, ancak mizahi bir dille vererek Doğu mistisizmi ile Batı kapitalizminin karşıtlığını vurguluyor.

CANLI MAYMUN LOKANTASI ÖZETİ

Mister Jonathan, sokak satıcılığından petrol krallığına yükselmiş, zengin biridir: Karısı Misis Jonathan ile balayı için dünya turuna çıkarlar. Çin'e geldiklerinde, Hong Kong'da zengin turistlere canlı maymun beyni yediren bir restorana giderler. Bir masanın altına maymun bağlanmıştır. Maymunun başı tıraş edilmiş ve masanın ortasındaki delikten yukarı çıkarılmıştır. Bu canlı maymunun başı satırla kesilecek ve orada oturan Amerikalı zengin aile maymunun beynini sıcak sıcak yiyecektir. Ancak maymun son hazırlıklar yapılırken ansızın kaçar. Zengin, yaşlı Amerikalı ailenin çok üzüldüğü görülür.

Bunu gören bir Çinli olan şair Wong, o güne kadar bir işe yaramamış olduğunu düşünür ve bir işe yaramamış olan beynini maymunun yerine koymak ister. Böylece ailesine de bir miktar para bırakacaktır. Nihayet maymunun yerine geçen Wong'un başını garsonun satırı uçurur ve masanın etrafındakilerin sevinç ve korku çığlıkları birbirine karışır. Canlı Maymun Lokantası, Amerikan kapitalizminin doygunluğu ile Uzak Doğu halkının yoksulluğunun karşıtlığını gözler önüne seren bir perdelik bir oyundur.

Peki, Canlı Maymun Lokantası eserinin yazarı Güngör Dilmen kimdir?

GÜNGÖR DİLMEN KİMDİR?

Tam adı Güngör Dilmen Kalyoncu'dur.

Güngör Dilmen 27 Mayıs 1930 tarihinde Tekirdağ'da dünyaya geldi.

Orta öğrenimini İstanbul’da İngiliz Ortaokulu’nda, liseyi Çapa Lisesi’nde tamamladı. Bir süre kimya öğrenimi aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji bölümüne geçti; 1960 yılında mezun oldu.

İlk şiiri 1956’da Yücel dergisinde yayımlandı. 1959'da Sinema - Tiyatro Dergisi`nin açtığı yarışmada, tek perdelik Midas'ın kulakları adlı oyunu ile birincilik ödülünü kazanınca sesini duyurdu. Midas Üçlemesi adlı üçlemesinin ilki olan eser, aynı yıl Gençlik Tiyatrosu'nda, ertesi yıl da Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi.

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1961’de Fulbright bursu alarak ABD'ye gitti; Yale Tiyatro Okulu’nda rejisörlük, sahne ışığı, dekor gibi dallarla ilgilendi. Aynı yıl Tel Aviv'deki Habima Tiyatrosu’nun misafiri olarak bir süre için İsrail’e gitti, sonra Yunan hükümetinin yardımıyla Atina’da bir müddet kaldı ve Kraliyet Tiyatrosu'nda (bugün Ulusal Tiyatro) araştırmalar yaptı. ABD iken yazdığı[1] Canlı Maymun Lokantası adlı oyunu, Halkevleri Genel Merkezi’nin Şinasi Efendi Tiyatro Ödülü’nü kazandı.

1964-1966 arasında İstanbul Belediye Şehir Tiyatrosu'nun ışıklandırma bölümünde çalıştı.1966'da İstanbul Radyosu'nda dramaturgluğa başladı.

1967 yılında bir Anadolu kadınının dramını anlatan Kurban adlı oyununu yazdı. Oyun, ilk kez Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Midas Üçlemesinin ikinci oyunu “Midas'ın Altınları” (1969) Devlet Tiyatrosu sahnelerinde oynandı. 1970’te “Anzavur” adlı eseri ile katıldığı Yunus Nadi Senaryo Yarışması’nda birincilik ödülünü Oktay Arpacı ile paylaştı.

1971'de İngiltere'de Durham Üniversitesi'nde ders verdi. Midas Üçlemesinin üçüncü oyunu “Midas'ın Kördüğümü” 1975 devlet tiyatrosu tarafından sahnelendi.

1976-1980 arasında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda dramaturgluk ve Araştırma-İnceleme Bölümü başkanlığı yaptı. 1982-83'te Anadolu Üniversitesi'nde ders verdi. Bunu Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Konservatuvarı, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde verdiği dersler izledi[1] 1984 yılında oyuncu Yıldız Kenter'in önerisiyle kaleme aldığı Ben Anadolu adlı tek kişilik oyun, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'ya da çevrilerek, yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli topluluklar tarafından sahnelendi.

Sinema filmi (İttihat ve Terakki) ve dizi (Bağdat Hatun) senaryosu çalışmaları bulunmaktadır.

Dilmen, İzmir’de geçirdiği bir bağırsak ameliyatından sonra iki ay yoğun bakımda kaldıktan sonra 8 Temmuz 2012’de hayatını kaybetti. İzmir’de Doğançay Mezarlığı’na defnedildi.

Kaynak: SonHaberler / Wikipedia

Yorumlar