Candida mantarı nedir, nasıl tedavi edilir?

Candida mantarı enfeksiyonu ciddi rahatsızlık veren bir hastalıktır. Peki candida mantarı nedir, nasıl tedavi edilir, beslenme önerileri nelerdir? İşte candida mantarı hakkında merak edilenler

Google Haberlere Abone ol
Candida mantarı nedir, nasıl tedavi edilir?

Bunlardan birini yaşadınız mı?

Aşırı tatlı isteği
Ağız kokusu
Dil üzerinde beyaz kaplama
Bilinç kararması
Horman bozukluğu
Eklem ağrısı
Cinsel istek kaybı
Kronik sinüs ve alerji sorunları
Sindirim sorunları
Bağışıklık sistemi zayıflığı

Eğer bu sorunları yaşıyorsanız muhtemelen bir candida mantarı enfeksiyonu yaşıyorsunuz. Peki candida mantarı nedir, nasıl tedavi edilir? İşte candida mantarı hakkında merak edilenler

Candida Mantarı Nedir?

Candida mantarı ciddi bir rahatsızlıktır. Candida auris adı verilen 'süper böcek' türüdür. ABD'de pek çok ülkede ve birçok sağlık kuruluşunda tehlikeli bir sağlık tehdidi olarak tanımlanmıştır. İlaçlara dirençli olduğu tespit edilen candida mantarı ciddi hastaıklara sebep olabilir.

Candida albians, ağızda, bağırsaklarda ve vajinada bulunan en yaygın mantar türüdür; Cildi ve diğer mukoza zarlarını ciddi şekilde etkiler.

Candida, vücutta uygun seviyede bulunduğu zaman besin emilimine ve sindirime yardımcıdır. Ancak beklenen dozun üzerinde seyretmesi hastalık habercisidir.

Candida Enfeksiyonu Neden Olur?

Candida'nın vücutta beklenen düzeyin üstünde olmasına sebebiyet veren pek çok durum söz konusudur. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

1. Geniş Spektrumlu Antibiyotikler

Kullanılan antibiyotikler vücuttaki yararlı bakteriliri de yok eder. Vücutta bulunan yararlı bakteriler cadida mantarını kontrol altında tutmayı sağlar. Bunların yok olması candida mantarının artmasına sebebiyet verebilir.

2. Doğum Kontrol Hapları

doğum kontrol hapları doğrudan bir mantar enfeksiyonuna sebep olmaz. Ancak doğum kontrol hapları kullanıldığı sırada aşırı şeker tüketimi olması ya da antibiyotik kullanılması candida mantarı enfeksiyona sebebiyet verebilir.

3. Oral Kartikosteroidler

Astım hastalarının kullandığı kortikosteroid inhalatörleri ağızda candida gelişmesine sebebiyet verebilir.

4. Kanser Tedavileri

Kemoterapi, radyasyon kanserli hücreleri ve tümörleri öldürmek için işe yarayabilir; ancak, doğal olarak kandida mantarı ile savaşan sağlıklı bakterileri de öldürürler

5. Diyabet

Tip1 ya da Tip 2 diyabette, ağız ve mokoza zarlarındaki şeker normal düzeyden fazladır. Bu da candida mantarına sebep olabilir.

6.Zayıf Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistmeinin düşük olması candida mantarı enfeksiyonuna sebebiyet verebilir.

Candida Mantarı Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Candida Mantarı tedavisi için kullanılan ilaçlar tek başına yeterli değildir. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekli. Ayrıca spor yapmak da vücudu zinde tutarak candida ile savşmaya yardımcı olur.

Candida mantarı ile savaşırken ılık et suyu tüketmeye özen gösterin.

Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Çikolata
Şekerlemeler
Nişastalı yiyecekler
Aşırı şekerli yiyecekler
Gazlı içecekler
Beyaz Patates
Tatlı PatatesTurp
Pancar
Havuç

Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

Buğulanmış Sebzeler
Ilık et suyu
Yeşil yapraklı sebzeler
Hindistan Cevizi Yağı
Elma Sirkesi
Probiyotik Gıdalar

Kaynak: sonhaberler.com

 

Yorumlar