Çad'da barış sonrası sıra seçimlerde

Çad'da barış anlaşmasıyla seçimlere bir adım daha yaklaşıldı

Google Haberlere Abone ol
Çad'da barış sonrası sıra seçimlerde

Orta Afrika ülkesi Çad'da 5 ay süren müzakerelerin ardından 43 muhalif grupla imzalanan barış anlaşması "tarihi adım" olarak değerlendirilirken anlaşmayı imzalamayan bazı hareketler, diyalog için gerçek koşulların sağlanamadığını öne sürüyor.

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Muhammed İdris Debi ile ülkedeki muhalif gruplar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşması için Katar'da mart ayında başlayan görüşmelerin ardından 8 Ağustos'ta "Doha Barış Anlaşması" imzalanarak yeni bir dönem başladı.

Anlaşma, Çad Cumhuriyeti'ndeki diyalog sürecinin 20 Ağustos'ta başkent Encemine'de başlatılmasını öngörüyor.

52 hareketten 43'ü Barış Anlaşması'na imza atarken diğer 19 grup diyalog için gerçek koşulların sağlanmadığı fikrinde.

Muhalifler, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Debi'den geçiş döneminin sonunda iktidarı sivillere devredeceğine ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olmayacağına dair kesin bir taahhütte bulunmasını istiyor.

- "İlk kez böyle bir belgeye imza atıyoruz"

Değişim ve Demokrasi için Güç Birliği (UFCD) Başkanı Dr. Abdulkadir İbrahim Osman, anlaşmaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çad'da tarihi bir adım attık, ilk kez böyle bir belgeye imza atıyoruz. Ülkeye barışın gelmesini istiyoruz." dedi.

Kalkınma ve Temel Demokrasi Güçleri Birliği'nden Abdullah Malik, anlaşmanın ülkenin kalkınması için büyük bir adım olduğunu ifade ederek, "Barış, sosyal adaletin, uyumlu kalkınmanın temelidir ve barışın temellerini yeni attık." dedi.

Rafad Hareketi'nden Adem Hasan Muhammed de "Bu anlaşma üzerinde anlaşmamız uzun zaman aldı ve Allah'a şükür, bu tarihi anlaşmanın, silahları susturacağına ve bir bütün olarak barışı güçlendireceğine inanıyoruz." diye konuştu.

- Diyalog sonrası seçime gidilecek

1993 yılında yapılan ulusal konferansla sürgündeki Çadlı siyasi figürlerin aktif olarak katıldığı yeni bir anayasa yazıldı.

Eski Cumhurbaşkanı İdris Debi İtno döneminde de rejim muhalifleri benzer konferans düzenlenmesini talep etti ancak 2018 ve 2020'de diyalog konferansı yerine forumlar düzenlendi ve bu iki toplantı muhalefet tarafından boykot edildi.

Cumhurbaşkanı İtno'nun ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı grup "Çad'da Değişim ve Uyum Cephesi"ne (FACT) karşı düzenlenen operasyonda 19 Nisan 2021'de öldürülmesinin ardından İtno'nun 37 yaşındaki oğlu Muhammed İdris Debi, 20 Nisan'da 15 generalden oluşan Askeri Geçiş Konseyinin başına getirildi.

Konsey, siyasi muhalefet ve isyancı hareketlerle kapsayıcı bir ulusal diyaloğun ardından 18 ay içinde özgür ve demokratik seçimler düzenleme sözü verdi.

Yorumlar