Buz hokeyi kaç periyot?

Buz hokeyi kaç periyot, nasıl oynanır, kaç kişiyle oynanır sorularının cevapları merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Buz hokeyi kaç periyot?

Buz hokeyi kaç periyot, nasıl oynanır, kaç kişiyle oynanır gibi sorular son dönemlerde merakla soruluyor. İşte buz hokeyi kaç periyot hakkında bilgi:

Buz hokeyi adı üzerinde, özel olarak üretilmiş bir buz tabakasının üzerinde oynanan bir tür fiziksel güce dayalı oyundur.

Oyun iki takımın karşılaşması şeklinde oynanır.

Buz hokeyi kaç periyot?
Buz hokeyi kaç periyot?

 

Daha çok Amerika kıtasında daha doğrusu daha çok ABD, Kanada ve Rusya'da oynanan buz hokeyi dünyada en çok taraftarı olan spor dallarından biridir.

Dünyadaki en fazla takip edilen spor dallarından bir tanesidir. Buz hokeyi iki takımla oynanmaktadır.

Dünya genelinde özellikle Kanada ve Rusya başta olmak üzere, Kuzey Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çok yaygındır.

Buz hokeyi oynamak için mutlaka iki takım bulunmalıdır. İki takım arasında gerçekleşen bir spor dalıdır. Buz hokeyi için bir de buz pisti yer alması gerekir. Her sporcu mutlaka hokey patenlerini giymek zorundadır. Aynı zamanda her sporcuda hokey sopası yer alır. Oyunda temel amaç hokey topunun rakip kaleye gönderilmesidir.

Takımda bazı oyuncuların mola hakkı varken bazılarının ise mola hakkı yoktur. Buz hokeyi için oluşturulmuş olan bir takımda en fazla 20 oyuncu yer almaktadır.

Bu sayı 20'yi geçemez. Takımda mola hakkının olmadığı kaleci ile birlikte toplam 6 oyuncudur.

Buz hokeyinde belli başlı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralları ihlal eden sporcular olursa hakem tarafından beş kişi ile oynaması cezası verilir. Buz hokeyi 26 x 56 metrelik bir sahada oynanmaktadır.

Buz hokeyi maçında toplam 12 oyuncu bulunur. Bir takımda 6 diğer takımda 6 olmak üzere maç devam eder. 3 periyottan oluşan buz hokeyi oyununda devreler ise 15 ila 20 dakika arasında değişmektedir. Bir takımda ise en fazla 20 sporcu olabilir.

BUZ HOKEYİ OYNAMAK İÇİN NELER GEREKLİ?

Buz hokeyinde sporcular skor üretmeye çalışırken, kıvrık uçlu tahta ya da metal malzemeden yapılan sopayla, sert bir lastikten üretilen ve puck (pak) ismi verilen diski kullanırlar. Her oyuncu özel patenler, kalın eldivenler, yumuşak dokularla donatılmış koruyucu özel formalar giyer ve koruyucu başlık takarlar. Kalecilerin kıyafeti ise oyunculara çok benzemekle birlikte, arada ufak farklar vardır. Örneğin, eldivenleri daha büyükken, kasklarının önünde de yüzlerine gelmesini engelleyecek koruyucu bulunur.

BUZ HOKEYİNİN TARİHÇESİ NEDİR?

Buz hokeyinin ilk kez Kuzey Avrupalılar tarafından yaklaşık beş yüz yıl önce oynandığı biliniyor. Kışın nehirler ve zemin donduğunda, insanlar çim hokeyine benzer bir oyun keşfetmek istemişler ve oyun zamanla eklenen ekipmanlarla birlikte buz hokeyi sporuna doğru evrilmiş. 19. Yüzyılın ortalarında Kanada’da da ilkel formda oynanmaya başlanmış. İlk resmi hokey oyununun 1855'te Kingston, Ontario'da oynandığını düşünülüyor. Günümüzde oyunun en popüler olduğu yerler Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’dır. Kanada ve ABD takımlarının yer aldığı National Hockey League (NHL) dünyanın en popüler hokey ligidir.


 

Yorumlar