Bütçe Görüşmelerinde Arbede: Bakan Yerlikaya ile CHP’li Vekiller Karşı Karşıya
Meclis koridorlarında tansiyon yükseldi, Bakan Yerlikaya ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Kayyum atamaları bütçe görüşmelerinin gergin geçmesine neden oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nun toplantısında İçişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi tartışmalı başladı. Toplantı öncesinde, kayyum atamaları nedeniyle AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında çıkan tartışma büyüyerek arbedeye dönüştü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, görüşme salonuna doğru ilerlerken, iki grup arasındaki gerginlik nedeniyle zor anlar yaşadı.
Komisyon toplantısı öncesinde, kayyum atamalarını eleştiren CHP’li milletvekilleri ile AK Partili vekiller arasındaki sözlü tartışma, Meclis koridorlarında fiziksel müdahaleye kadar vardı. Arbedenin ortasında kalan Bakan Yerlikaya, bir süre şaşkınlık yaşadı.
"BENİ SALONA ALMAK İSTEMEDİNİZ"
Komisyon başkanının devreye girerek tansiyonu düşürmeye çalıştığı olayda, CHP’li milletvekillerinin eleştirileri dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kayyum atamalarına atıfta bulunarak, belediyelere yönelik uygulamaları eleştirdi. Başarır, "Milletvekillerimiz kayyım atanan Esenyurt Belediyesi’ne bile alınmıyor," diyerek tepkisini dile getirdi. Arbede esnasında Bakan Yerlikaya’nın salona girişi sırasında yaşanan gerginlik, bütçe görüşmelerinin daha başlamadan tartışmalı bir atmosferde ilerlemesine neden oldu.
Komisyon salonunda yaşananlar sırasında, CHP’li vekillerle sert tartışmalara giren Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada, “Türkiye hukuk devletidir. Belediye başkanlığı şehrin her şeyinin bırakıldığı bir makamdır. Biz terörle mücadele ediyoruz ve bu mücadeleyi hukuk çerçevesinde sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
KAYYUM TARTIŞMASI GÜNDEMİ BELİRLEDİ
Bütçe görüşmeleri, İçişleri Bakanlığı’nın kayyum politikaları ve belediyelere yönelik uygulamaları üzerinden tartışmalarla başladı. CHP’li vekiller, kayyum atamalarını eleştirerek, bu tür uygulamaların demokratik ilkelere aykırı olduğunu savundu. AK Partili milletvekilleri ise terörle mücadele vurgusu yaparak uygulamaların yasal olduğunu ifade etti.
Salon girişinde çıkan tartışmada taraflar birbirlerini yüksek sesle suçlarken, arbedenin diğer milletvekilleri tarafından araya girilerek kontrol altına alınmaya çalışıldığı görüldü. Gerginlik sırasında bazı vekillerin araya girerek tarafları sakinleştirme çabaları sonuçsuz kaldı.
BAKAN YERLİKAYA’NIN İLK AÇIKLAMASI
Bakan Yerlikaya, bütçe görüşmelerinde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede, terörle mücadelenin İçişleri Bakanlığı’nın öncelikli görevi olduğunu vurguladı. Yerlikaya, “Belediye başkanlıkları, halkın refahı ve güvenliği için çalışmak zorunda olan makamlardır. Bu tür müdahaleler, tamamen yasal bir zeminde gerçekleştiriliyor,” dedi.
Kravatlı teröristler mecliste.
— Bekir Tiryakii 🇹🇷 (@BekirTiryakii) November 20, 2024
Mecliste İçişleri Bakanına yapılan bu saldırıdan sonra,meclisin kapısına bir kaç beyaz toros gönderecek devleti özlüyorum.. pic.twitter.com/3QxXp1BBv7
Yorumlar