Burslara zam mı geldi? KYK burslarına da zam var mı?

Son dakika YÖK lisans ve yüksek lisans burs miktarlarını artırdı. Burslara gelen zam sonrasında birçok öğrenci, "Burslara zam mı geldi? KYK burslarına da zam var mı?" sorusunu sormaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Lisans ve yüksek lisans burslarına zam

Burslara zam mı geldi? KYK burslarına da zam var mı? Yapılan zam hangi öğrencileri kapsıyor sorusu merakla soruluyor. 

Öncelikle gelen son dakik haberini paylaşalım: Yükseköğretim Kurulunca lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen burs miktarları farklı miktarlarda artırıldı. 

100/2000 Doktora Bursu çalışan öğrenciler için 910 TL'den 2500 TL'ye, çalışmayan öğrenciler için ise 3825 TL'den 7500 TL'ye yükseltildi. 


YÖK BURSU NEDİR?

YÖK bursu, Türkiye'deki lisans ve lisansüstü öğrencilere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen bir burs programıdır. Bu burs programı, öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak ve maddi durumu yetersiz olan öğrencilere destek olmak amacıyla oluşturulmuştur.

YÖK bursu, üniversiteler tarafından önerilen öğrenciler arasından YÖK tarafından belirlenerek verilir. Burs alacak öğrencilerin akademik başarıları, maddi durumları, sosyal durumları ve diğer kriterler göz önünde bulundurularak seçilir. Burs miktarı her yıl değişebilir, ancak genellikle öğrencilerin eğitim masraflarını tam olarak karşılamak için yeterlidir.

YÖK bursu, öğrencilere maddi destek sağlarken aynı zamanda öğrencilerin eğitimlerine daha iyi odaklanmalarına da yardımcı olur.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öncelikli alanlarda ve belirli programlarda lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencileri desteklemek amacıyla verdiği burs miktarlarını 2023 Nisan ayından geçerli olmak üzere farklı oranlarda artırdı.

Buna göre 100/2000 YÖK Doktora Bursu çalışanlar için 910 TL'den 2500 TL'ye, çalışmayanlar için 3825 TL'den 7500 TL'ye yükseltildi.

100/2000 YÖK Doktora Bursu, öncelikli alanlarda nitelikli bilgi üretecek doktoralı insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere veriliyor. Bu kapsamda devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrenciler YÖK Başkanlığı tarafından destekleniyor.

Daha önce 1000 TL olan YÖK Lisans Destek Bursu 1875 TL'ye çıkarılırken, Temel Bilimler Üstün Başarı Sınıflarında eğitim gören lisans öğrencilerinin (TEBİP-Lisans) burs miktarı 1500 TL'den 2000 TL'ye yükseltildi.

YÖK Destek Bursu'ndan YÖK tarafından belirlenen devlet üniversitelerindeki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrenciler yararlanıyor.

Öte yandan yabancı uyruklu YÖK Burslusu lisans öğrencileri için 1500 TL olan burs miktarı 2000 TL'ye; yüksek lisans öğrencileri için 2300 TL olan burs miktarı 3500 TL'ye, doktora öğrencileri için ise 3500 TL olan burs miktarı ise 6000 TL'ye yükseltildi.

YÖK'ün burslarından yaklaşık 6000 öğrenci yararlanıyor.

KYK BURSLARINA ZAM VAR MI?

Yapılan zam sadece YÖK'ten alınan bursları kapsıyor. KYK burslarına yıl başında zam yapılmıştı. Yeni yıla girilirken öğrenciler zamlı burslarını almaya başlamıştı. 

Yorumlar