Bulgaristan’da sığınmacılarla polis çatıştı

Harmandalı'daki sığınmacı kampındaki olaylarda 24 güvenlik görevlisi yaralandı, 300’den fazla sığınmacı gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan’da sığınmacılarla polis çatıştı

Bulgaristan’da istifa eden hükümetinin Başbakanı Boyko Borisov, ülkenin güneydoğusunda Harmanlı şehrindeki sığınmacı kampında çıkan olayların bastırıldığını söyledi.

Borisov, Harmanlı’da basına yaptığı açıklamada, şehir halkının sakin olmasını ve dikkatli davranmasını istedi.

“Öç alma çağrılarına karşı çok dikkat edelim. Benzer çatışmaların olduğu yerlerde ardından terör saldırıları da meydana gelir.” diyen Borisov, DEAŞ’in bu gibi durumlarda sosyal paylaşım ağlarını dikkatle takip ettiğini belirtti.

Borisov, “Şu sıralarda nefretle hareket edip ‘kahraman’ olmaya çalışanlar çok dikkat etsinler. Çünkü bu tavırları ile büyük toplumsal kitlelerin güvenliğini tehlikeye sokabilirler.” diye konuştu.

Kamptaki herkesin cep telefonu olduğuna dikkati çeken Borisov şunları kaydetti:

“Büyük endişeyle onların internete girip, televizyon izlediklerini ve kendi hücre birimlerini harekete geçirdiklerini izliyorum. Suriye ve Arap dünyasında sürdürülen bu insanlık dışı savaş büyük bir felaket getirdi. Savaştan kaçan insanları durduracak güç yok. Kamptaki olaylar özellikle Afganlılar tarafından kışkırtıldı. Afgan gruplar Suriyelilere dayak atarak, onları kavgaya zorlamaya çalışıyordu. 250 güvenlik görevlisi çok daha kalabalık bir grupla baş etmek zorunda kaldı. Kamptaki binalarda da sağlam tek bir cam kalmadı.”

Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov ile görüşen Borisov, asayiş olaylarına karışan herkesin hesap vereceğini ve milli güvenliğine tehdit oluşturmaktan 5 Afgan’ın derhal sınır dışı edileceğini bildirdi.

Borisov ayrıca Afganları geri yollanmaları için işlemlerin hızlandırılacağını, Afganistan’a ilk uçağın aralık ayında kalkacağını sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı yetkililerine göre kamptaki Afganların çıkarttığı olaylarda 24 polis yaralandı, 300’ü den fazla sığınmacı gözaltına alındı.

Harmanlı’da kurulan kampta 2 bini Afgan olmak üzere toplam 3 bin sığınmacı kalıyor.

Devlet Mülteciler Ajansının (DAB) bulaşıcı hastalık tehlikesini öne sürerek sığınmacılara dolaşım sınırlandırması getirmesi kamptakilerin tepkisini çekmiş ve olaylar çıkmıştı.

Yorumlar