Bulgaristan Osmanlı'dan ne zaman ayrıldı?

Bulgaristan Osmanlı'dan ne zaman ayrıldı, ne zaman bağımsızlığını ilan etti

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan Osmanlı'dan ne zaman ayrıldı?

Bulgaristan veya Bulgar prensliği Osmanlı'dan ne zaman ayrıldı, ne zaman bağımsızlığını ilan etti.

Bulgar Prensliği ne zaman kuruldu, ne zaman Osmanlı'dan ayrıldı?

İşte Bulgaristan tarihçesi:

Bulgaristan tarihçesine geçmeden önce özet olarak şunu söylemek gerekiyor. Bulgaristan 1908 yılında Sultan Abdülhamid'in tahttan indirildiği yıl bağımsızlığını ilan etmişti. 93 Harbi'nden yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, Bulgaristan'ı 1878 yılında içişlerinde bağımsız prenslik olarak, 1908 senesinde ise tam bağımsız çarlık olarak tanımıştır. Bulgaristan bu tarihe kadar Osmanlı'ya bağlı bir prenslikti. Peki, daha öncesinde durum nasıldı?

Bulgaristan uzun yıllar Bizans İmparatorluğu çatısı altında ve egemenliğinde kalmıştı. 14. Yüzyıl'da Osmanlı'nın Balkanlar'a geçmesiyle birlikte Bulgarlar yaklaşık bin yıl sonra ilk kez başka bir devletin egemenliği altına girmiş oldu. Rusya'nın yüzyıllar boyunca karıştırmaya çalıştığı Bulgaristan son olarak 93 harbiyle Osmanlı'nın yenilmesinden sonra ilk kez Osmanlı'dan imtiyaz kazanarak prenslik olarak varlığını sürdürmeye başladı. 

Osmanlı Devleti'nin gerilemeye başlaması ve Çarlık Rusyası'nın da desteğiyle, Balkanların tümünde olduğu gibi Bulgaristan'da da ulusal kurtuluş hareketi alevlenmiş, 93 Harbi'nden yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, Bulgaristan'ı 1878 yılında içişlerinde bağımsız prenslik olarak, 1908 senesinde ise tam bağımsız çarlık olarak tanımıştır.

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlılarla aynı cephede savaşa katılan Bulgaristan, II. Dünya Savaşı'na da Almanya saflarında katılarak her iki savaştan da yenilgiyle çıkmıştır.

II. Dünya Savaşı'nın ardından Balkanlar'da ilerleyen Sovyet ordusunun da yardımıyla Georgi Dimitrov önderliğinde sosyalist rejime geçen ülke, soğuk savaş yıllarında Varşova Paktı'nın üyesi olarak kalmıştır.

Doğu Bloku'nun çözülmesiyle 1990 yılında sosyalist rejimin yıkıldığı Bulgaristan, komşusu Türkiye ile olan ilişkilerini oldukça olumlu bir temele oturtmuştur. Ülke 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği'ne katılmıştır.

Yorumlar