Mehmet Hammutoğlu

Mehmet Hammutoğlu

Bu seçim sonucu bize ne dedi?

Şunu herkes kabul etmektedir. Bu seçimde alınan sonuç içinde bir çok sürprizi barındırmaktadır. Elde edilen sonuç yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim için sonucu değil, soruları çoğaltmaktadır.

Bu seçimde en büyük sürpriz elbette partisiz Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan oldu.

Pazarlıkların merkezi haline gelen HDP, YSP olarak girdiği seçimde bir önceki seçimde alınan sonuç kıyaslanınca hem oy oranı, hemde milletvekili sayısı düşünce hayal kırıklıkların merkezine dönüştü.

Burada kanaatimce seçmen zihninde şöyle bir durum gelişti. Önceki seçimlerde gördüğü baskı üzerine batı illerinde almış olduğu tepki destek oyları HDP’nin siyasi duruşu bu oyların kaybolmasını sağladı. Doğu illerinde ise mütedeyyin olsun, sosyalist düşüncede olsun veya hiçbir siyasi düşüncesi olmayıp içinde bulunduğu bölge ve şartlar sebebiyle Kürt seçmen üzerinde sağladığı, temsil ettiği benimsenen HDP,  HÜDA PAR'ın meclise girme ihtimalinden dolayı Kürt seçmen üzerinde alternatif bir seçenek oluşturdu. Buda Kürt oylarını yüzen oy haline dönüştürdü.

CHP’nin vekillik dağıttığı seçimde ne DEVA ne GELECEK Partisi ne de SAADET Partisi oylarını taşıyamadı. Anlayacağınız bedavadan vekil kazandılar. CHP’nin altın tepsi ile sunduğu vekiller Cumhurbaşkanlığının kaybedilmesi durumunda, ki öyle AKP’ye geçerse, esas o zaman başlarını duvara vuracaklar içerde kazan kaynayacak. İhtimal var mı? var.  

Bir sürprizde Yeniden Refah’ta yaşandı. SAADET Partisini tarihten silerek AKP, DEVA, GELECEK Partilerinin tepki oylarını toplayarak kimlik oluşturan %3 oy ile kendi ayakları üzerinde duran 5 Milletvekili çıkaran YRP bu yarışta ben de varım dedi.

Cumhurbaşkanlığı için yapılacak ikinci tur seçimlerinde pek sürpriz olmayacak ancak soru işaretleri çok. Herkes Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın aldığı oylar üzerinde analiz yapılmadan pazarlık konusu haline getiriyor. Oğan’ın aldığı oylar nasıl oluştu. Oylar başta Milliyetçi muhafazakar oylar, diğer bir Cumhurbaşkanı Muharrem İnce’ye ait Atatürkçü Cumhuriyetçi oylar ve asi gençlik.

Oğan bu oyları yönlendirebilir mi sanmıyorum yönlendiremez. Öncelikle oy kitlesi Cumhur İttifakı içerisinde HÜDA PAR yakınlaşması ve Göçmen politikası, Millet ittifakı HDP birlikteliği her iki adayın yaşının büyük olması sandığa gitmeme ihtimali var. Bence kimse pazarlık yapıp bel bağlamasın.

Aslında genel olarak vatandaşlarımızın aynı heyacanla başka illerden, başka ülkelerden kayıtlı oldukları sandığa gitme oy kullanma oranı %88’lerden %70 – 75 arasına düşeceğini düşünüyorum

Milletvekillerinin belirlendiği ancak Cumhurbaşkanlığı için yapılacak ikinci tur seçimleri sonucunda mevcut Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şimdiden hayırlı olsun diyebiliriz.

Ve bu gerçek yeni dönemde bir çok kişiyi siyaset sahnesinden silecek. Başta CHP lideri ve Cumhurbakanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve. ve. ve.

Diğer Yazıları

Yorumlar