"Bu akşam eve gidince mutluluktan ağlayacağım"

- İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Arıkan: - "Yaklaşık 10 senedir AKM'nin dışında, tabiri caizse süründük. Çok ağladık. Bugün, bu akşam eve gidince mutluluktan ağlayacağım, 10 sene sonra" - "Bu kadar yıllardır yapılamayan temsiller, konserler ve sergileri düşündükçe çok üzülüyorum. Sadece İstanbul değil, Türkiye çok şey kaybetti. Projede benim çok hoşuma giden şey, opera, tiyatro ve konser sahnesinin ayrı olması benim mutluluğumu arttırdı"

Google Haberlere Abone ol
"Bu akşam eve gidince mutluluktan ağlayacağım"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenmesi projesine ilişkin, "Bu akşam eve gidince mutluluktan ağlayacağım." dedi.

Yeni binanın projesini AA muhabirine değerlendiren Arıkan, çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Yaklaşık 10 senedir AKM'nin dışında, tabiri caizse süründük. Çok ağladık. Bugün, bu akşam eve gidince mutluluktan ağlayacağım, 10 sene sonra." ifadelerini kullandı.

AKM'nin yıllardır kullanılmadığına işaret eden Arıkan, şunları kaydetti:

"Bu kadar yıllardır yapılamayan temsiller, konserler ve sergileri düşündükçe çok üzülüyorum. Sadece İstanbul değil, Türkiye çok şey kaybetti. Projede benim çok hoşuma giden şey, opera, tiyatro ve konser sahnesinin ayrı olması benim mutluluğumu arttırdı. Bu çok önemli bir şey. Çünkü daha önce diğer kurumlarla paylaştığımız için hem program açısından hem de sahne açısından, konser sırasında kabuk (platform) gidip geliyordu. O sahne zarar görüyordu. Onun üzerine muşamba seriyorduk. Akşam bale temsili var. Tahrip olmuş döşeme yüzünden sakatlanan sanatçılarımız oluyordu. Dolayısıyla o salonda sadece opera ve bale temsili yapılacak olması çok iyi bir şey."

Suat Arıkan, AKM'nin yokluğunda farklı mekanlara dağılmak durumunda kaldıklarının altını çizerek, "Gerçekten trajik bir durum. Bir mucize gerçekleştiriyoruz her akşam saat 20.00'de temsil yapmak için. Çünkü depomuz 30 kilometre, atölyeler 60 kilometre ileride. İdari bina başka yerde, sahnemiz başka bir yerde. Dolayısıyla mekik dokuyoruz. Ödediğimiz kira bedellerini ve benzin paralarını ayrı tutuyorum, emek, heyecan, stres çok fazlaydı." diye konuştu.

Opera binasında olması gereken detaylara da dikkati çeken Arıkan, "Opera sahnesi, sadece koltuklarının sayısıyla olmaz. Atölyelerinin, depolarının aynı binada olması gerekir. Projede göremedim. Belki de yazılmamıştır. Otoparkların altında mı çok merak ediyorum. O olmazsa olmaz. Çünkü turneye gelir gibi, dekorumuzu taşıyarak buraya gelmek ve temsilden sonra tekrar çıkmak, böyle bir bina düşünülemez. O zaman opera binası olmamış olur." dedi.

Arıkan, teknolojik gelişmelerle yapılan yeni opera binasında daha iddialı yapımlara da imza atabileceklerini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"AKM, sahne tekniği açısından son derece donanımlıydı. Döner sahnesi, sahne asansörüyle yapılamayacak (sahnelenemeyecek) hemen hemen hiçbir eser yoktu. Ama şimdi 30-40 sene sonraki teknolojiyle yapılacak yeni sahne, eski AKM'den çok daha ileri olacaktır, teknolojik açıdan. Işık, projeksiyon sistemiyle. AKM'de projeksiyon yoktu örneğin. Işık, eski tekniklerle yapılıyordu. Umarım yeni teknolojiyle de tanışmış oluruz. Bu, şu demektir, müzikaller dönemi de başlayabilir. Çok seyrek cesaret edebildiğimiz müzikalleri, günümüz teknolojisiyle yapabilirsek, yapamayacağımız hiçbir şey yok. Sanatçı kadromuzun kalitesi belli. Avrupa sahnelerine çıkıyorlar. Hiç kimsenin haberi yok ama Avrupa'da Türk sanatçılar çıkarması var. Bu açıdan da sıkıntı yok. Sadece biraz daha kalabalıklaşırsak, olması gerektiği kadar büyüyebilirsek, halkımıza sanatın en güzel örneklerini verebiliriz. Öyle güçlüyüz."

Yorumlar