Brexit için Cebelitarık uyarısı

- İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: - "AB üyeliğinden ayrılırsak, Brüksel'de kararların alındığı masadan kalkarsak, İngiltere'nin Cebelitarık'ın çıkarlarını koruma becerisi ciddi bir şekilde zaafa uğrayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Brexit için Cebelitarık uyarısı

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının (Brexit) Cebelitarık’ın güvenliği ve egemenliğine yönelik bir tehdit oluşturabileceğini söyledi.

Hammond, Dışişleri Bakanlığı görevine 2014 yılında başlamasından bu yana Cebelitarık'a gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarette Başbakan Fabian Picardo ile görüştü. İkili yarım saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiliz bakan toplantıda yaptığı konuşmada, 23 Haziran'da düzenlenecek referandumla AB'den ayrılması halinde İngiltere’nin Cebelitarık'ı savunma gücünün zaafa uğrayabileceği uyarısında bulundu.

Hammond, “İngiltere'nin Cebelitarık'a bağlılığı mutlaktır, sarsılmazdır ve referandumda çıkacak karar ne olursa olsun değişmeyecektir. AB üyeliğinden ayrılırsak, Brüksel'de kararların alındığı masadan kalkarsak, İngiltere’nin Cebelitarık'ın çıkarlarını koruma becerisi ciddi bir şekilde zaafa uğrayacaktır." dedi.

Cebelitarık Başbakanı Picardo da, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda İspanya'nın Cebelitarık üzerinde ortak egemenlik teklifini yeniden gündeme getirebileceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumda Cebelitarık halkının çoğunluğu İngiliz egemenliğini tercih etmişti.


Yorumlar