Bozkır Arslanı Celaleddin gerçek tarihte kimdir? Kim oynuyor?

Bozkır Arslanı Celaleddin gerçek tarihte kimdir? Bozkır Arslanı Celaleddin Harzemşah kimdir, gerçek tarihte öyle biri var mıydı, ne zaman ve nerede yaşadı?

Google Haberlere Abone ol
Bozkır Arslanı Celaleddin tarihte kimdir?

Bozkır Arslanı Celaleddin gerçek tarihte kimdir? Celaleddin Harzemşah kimdir, gerçek tarihte öyle biri var mıydı, ne zaman ve nerede yaşadı soruları aynı isimde yeni başlayan televizyon dizisinden sonra merakla sorulmaya başlandı. Bozkır Arslanı Celaleddin tarihte kimdir?

Bozkır Arslanı Celaleddin tarihte kimdir
Bozkır Aslanı Celaleddin dizisinden bir kare

 

Celaleddin Herzamşah, Harzemşahlar devletinin son sultanı denilebilir ancak devletin çöküşü döneminde başa geldiği için tam olarak sultan olduğu söylenemez. 

Celaleddin Harzemşah veya Harezmşah, Moğollar'ın Anadolu'u istila etmelerine doğru giden süreçte, bu istilaya karşı en çok mücadele eden ve en büyük yararlılıklar gösteren tarihi şahsiyetlerden biridir. 

Bozkır Arslanı Celaleddin tarihte kimdir?
Harzemşahlar 

 

Nitekitm, Celaleddin Harezmşah veya Harzemşah, defalarca Moğollara karış savaşmış, bazen yenilmiş, bazen de yenmiş ancak hiçbir zaman pes etmemiş. 

Harzemşahlar veya diğer adıyla Harezmşahlar, Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan devletlerden biridir. 

Anadolu'da Anadolu Selçukluları Devleti kurulurken, İran'ın kuzey kesimlerini içine alan bölgede ise Harezmşahlar devleti kuruldu. Devletin en son hükümdarı Celaleddin Harezmşah'tı. Babası ise Alaeddin Harezmşah'dır. 

Celaleddin Harezmşah, tahta henüz oturmadan Moğol belasıyla uğraşmaya başlamıştı. 

Celaleddin Harezmşah'ın babası Harezmşah Alaaddin Muhammed, annesi Hint bir cariye olan Ayçiçek Hatun'dur.

Doğum tarihi bilinmemekte olup, asıl adı Mengüberti, Mengübirtî'dir.

Celaleddin kendisinin lakabıdır.

Babasının yanında uzun yıllar bulunmuş ancak Kıpçak asıllı bir anneden doğan kardeşi Uzlagşah veliaht tayin edilmiştir.

Babası Alaaddin Muhammed'in Cengiz Han tarafından mağlup edilip Aralık 1220' de Hazar Denizi'nde bir adada ölümünden önce veliaht tayin edilmesi üzerine Harezmşahlar Devleti hükümdarı olmuştur.

Fakat kendinin Şah olarak anılmasına karşı çıkmış ve Sultan olarak anılmasını buyurmuştur.

Celaleddin, bazı aile mensupları ve bazı devlet adamları ile birlikte Hazar Denizi doğusunda bulunan Mangışlak Yarımadasına geçerek oradan Harezmşahlar Devleti'nin başkenti olan Ürgenç şehrine gittiler.

Fakat çok geçmeden 1221'de Cengiz Han'ın oğulları Çağatay Han ve Ögeday Han komutanlığında büyük bir Moğol ordusu Ürgenç'i kuşatmaya aldı ve şehri ele geçirdikten sonra yıkıp yakıp yerle bir etti.

Uğradığı ihanet sonrasında burayı terk ederek Gazne'ye yerleşti ve burayı Harezmşahların yeni başkenti yaptı. 

Celaleddin Harezmşah, Gazne'ye çekildikten sonra hazırladığı orduyla, 30.000 kişilik bir Moğol ordusunu bozguna uğrattı.

Orta Asya'dan çıkıp istilalara başlayan Moğollar'ın tarihte aldıkları ilk büyük yenilgi olarak bu savaş gösterilir.

Cengiz Han'ın büyük bir ordu ile tekrar üzerine gelmesi sonrasında Celaleddin Harzemşah, 50 bin kişilik sivil ve askerle Hindistan üzerine doğru ilerledi. Ancak Cengiz Han, Celaleddin'in peşini bırakmayarak hızla yetişti. İndus Nehri kenarında Moğollar'a yakalanan Celaladdin ve on binlerce sivil burada kırıma uğradı. 

Sultan Celaleddin Moğolların eline geçmelerini önlemek için gözde cariyesini ve çocuklarını öldürttü.

Hazinesini geride bıraktı. Ordusunu ve muhacirleri feda eden Celaleddin, İndus Nehri'ni çok küçük bir birlikle zor bela geçebildi ve Aralık 1221'de Delhi Sultanı Sultan Şemseddin İltutmuş'a sığındı.

Moğol ordusu Harezmşah ordusundan geride kalanların hepsini ve sivil muhacirlerin çok büyük çoğunluğunu acımasızca öldürdü.

Celaleddin Hindistan'da üç yıl kaldı.

1224'te Celaleddin Afganistan ve İran üzerinden eski topraklarına döndü.

Fakat Moğollar yine hücuma geçtiler ve Celaleddin Elburz Dağları eteklerinde onlarla yaptığı bir savaşı kaybetti.

Sonra kuzeybatıya doğru ilerleyip Azerbaycan bölgesinde Tebriz'i kendine başşehir yaptı ve yeniden bir Harezmşah Devleti kurup toparlanmaya çalıştı.

Etrafındaki devletlerden ve beyliklerden Moğol ilerleyişine karşı yardım istedi. Ancak istediği yardım kendisine ve devletine verilmedi. 

Celaleddin 1225'te güney Kafkaslarda çok zengin bir ülke olan Gürcistan'a saldırıya geçti. Büyük bir ordu ile bu ülkeye sefere çıktı. Hristiyan olan Gürcistan Krallığı orduları ile Garni'de karşılaştı ve burada yapılan muharebede Gürcüler'i yendi. Böylece Gürcistan'ın başkenti olan Tiflis yolu açılmış olmaktaydı. Fakat geride bıraktığı Azerbaycan ile Kirman'da vali olan Burak Hacib kendine karşı isyan etmişti.

İsyanları bastırdıktan sonra Celaleddin ikinci bir Gürcistan seferine başladı. Gürcü ordularına karşı birkaç ufak muharebe kazandı.

Gürcü Kraliçesi Rusudan, danışmanları olan Gürcü prenslerinin isteklerine uyarak Tiflis'i terk edip Batı Gürcistan'a çekildi.

9 Mart 1226'da Celaledin Tiflis'i eline geçirdi.

1227'de Celaleddin kuzey İran'da bulunan Alamut kalesini merkez edinen İsmailîleri kendine bağladı.

1227'de bir Moğol ordusu yine doğudan İran'a girdi.

1228'de Celaleddin yeni Harezmşah Türkmen Devletinin başında Irak'ın kuzeyi, Kirman, Fars, İsfahan, Tiflis ve Tebriz bölgelerini idaresi altına almıştı.

1228'de de Celaleddin Eyyûbîlerin idarelerini devam ettirmekte oldukları Ahlat üzerine yürüdü ve şehri yine başta başarısız olarak kuşatmaya aldı.

Ama bu sefer 8 ay süren bir kuşatmadan sonra 2 Nisan 1230'da Ahlat şehrini eline geçirmeye muvaffak oldu.

Anadolu Selçuklular sultanı olan I. Alâeddin Keykubad ile Celaleddin'in arası, Harezmşah Türkmenlerinin bazı Selçuklulara ait olduğu kabul edilen köylere akın yapmalarından dolayı, açılmıştı.

Alâeddin Keykubad komutanlığındaki Selçuklu ordusu ve 10.000 kişilik Eyyûbî takviyesi ile Erzincan civarında bulunan Celaleddin ve ordusu üzerine yürüdü.

Ağustos 1230'da Erzincan yakınlarında Yassı Çemen Muharebesi başladı. Bu muharebe 3 gün sürdü ve ilk başlarda Celaleddin'in üstünlüğüyle devam eden savaşın sonunda Celaleddin büyük bir yenilgiye uğradı

Ordusu muharebede imha edilen Celaleddin Harezmşah'ın yaralı olarak Diyarbakır'ın (bugünkü adıyla Silvan) Meyyâfârikîn' e geri çekildiği ve Harzem Köyü'nde defnedilmiş olup, türbe yaptırılmıştır.

Namık Kemal tarafından Moğollar'a karşı İslam dünyasını koruyan Celâleddin Harzemşah'ın kişiliği ve mücadeleleri çevresinde gelişen Mukaddime- i Celâl olarak da bilinen Celalettin Harzem Şah adlı tiyatro oyununu yazmıştır.

CELALEDDİNİ KİM OYNUYOR

Peki, ATV'de yayınlanan Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde Celaleddin karakterini kim canlandırıyor. Celaleddin karakterini Emre Kıvılcım oynuyor. Peki, Emre Kıvılcım kimdir? 

Emre Kıvılcım 2 Eylül 1990 tarihinde Malatya'da doğdu. 

bozkır arslanı celaleddin tarihte kimdir
Emre Kıvılcım

 

Kıvılcım, on yaşına kadar memleketi olan Malatya’da yaşamış ve ardından yaşamını İstanbul’da sürdürmüştür. Aynı zamanda Kimya Mühendisi olan ünlü oyuncu, İş Güvenliği Uzmanlığı üzerine yüksek lisans yapmış ve oyunculuk ile ilgilenmeye başladıktan sonra mühendis olarak çalışmayı bırakmıştır. Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde burslu olarak bir süre oyunculuk eğitimi almış ve ilk defa kamera önüne Kanal 7 ekranlarında yayınlanmış olan “Zeytinyağlı Yiyemem Aman” isimli Televizyon filmi ile beraber geçmiştir.

Emre Kıvılcım, dizilerde yer almaya ise “Elif” isimli dizi ile birlikte başlamış ve bu dizide Selim karakterine hayat vermiştir. Dizi yurt dışında büyük ilgi görmüş, özellikle Asya ve Latin Amerika’da reyting rekorları kırmıştır.[2] Uluslararası tanınırlığı bu diziyle başlayan Emre Kıvılcım, Endonezya’da LC Waikiki’nin marka yüzü olmuştur.  Bu dizinin ardından ise 2018 yılında FOX TV de yayınlanan “Adı Zehra” dizisinde yer almıştır.

2019 yılında Hakan Haksun’un yönettiği “Kim daha Mutlu” filminde “Kemal” karakterini canlandırmıştır.

2020 yılında Bozdağ Film tarafından yapılan “Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı” filminde “Akıncı Sungur” karakterini canlandırmıştır.

2021 yılında Bozdağ Film imzalı, yönetmeliğini Metin Günay'ın yaptığı, tarih ve kurgu türündeki Türk ve Özbek ortaklı televizyon dizisi “Mendirman Celaleddin” dizisinde Celâleddin Harezmşah karakterini canlandırmaktadır


 

Yorumlar