Boğaz ağrısı ve Beta hastalığı nedir, tedavisi

Boğaz ağrısı ve Beta hastalığı nedir, tedavisi var mıdır merak edilen konular arasında. Boğaz ağrısı ve betanın evde tedavisi nasıl olur?

Google Haberlere Abone ol
Boğaz ağrısı ve Beta hastalığı nedir, tedavisi

Çocuklarda boğaz ağrısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının sebebi genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bazen ise sebebi bakteriyel enfeksiyonlar da olabilir. Boğaz enfeksiyonunun etkeni olan bakterinin ismi streptokoktur oluşan ise streptokoksikfarenjittir.

Çocuklarda boğaz ağrısı genelde 5 ile 15 yaş aralığında görülür. Viral Farenjit visüre bağlı olan boğaz ağrısı 3 – 5 günde yok olur.

Boğaz ağrısı belirtileri ise şunlardır;

Çene altında ve boyunda ağrılı şiş bezeler

Bağ ağrısı

Burun tıkanıklığı

Ateş

Kas ağrısı

Öksürük

Boğazda kızarıklık

Ses kısılması

Boğaz ağrıları bazı durumlarda ‘Beta’ hastalığının habercisi olabilir. Üşüme – titreme , boğaz ağrısı , ateş ve halsizlik gibi belirtiler gösteren Beta enfeksiyonunda, hastalarda bademcikler üzerinde beyaz bir zar meydana gelir. Doktor hastanın muayenesi sırasında, bademcikler üzerinde bu beyaz zarı gördüğünde Beta mikrobundan şüphe ederler. Bu sebeple hastadan boğaz kültürü alınır. Bunun dışında kandaki mikrobunda tespit edilmesi için bir kan sayımı, CRP ve ASO gibi birtakım kan testleri yapılır. Bu kan testleri sonucuyla birlikte alınan boğaz kültürüyle hastalarda Beta mikrobu tespit edilebilir. Beta mikrobunun en çok görüldüğü mevsim sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Bu mevsimlerde sıcaklıklar değişime uğradığından mikrobun yayılmasına sebep olur. Fakat dondurmanın en çok tüketildiği yaz mevsiminde bu hastalığın görülme olasılığı çok yüksektir.  Bunun sebebi ise, tüketilen soğuk besinlerin bağışıklık sistemindeki çatlaklardan yararlanarak hemen enfekte olması ve boğaza yerleşmesidir.  Beta mikrobunun tedavisi ihmal edilmemelidir. Beta mikrobu penisiline karşı oldukça hassastır ve tedavide penisilin ve penisilin türevi antibiyotikler de kullanılır. Penisilin tedavisinin en az 1 hafta ile 10 gün arası bir sürede verilmesi gerekmektedir.

Boğaz ağrısıyla birlikte ateşi olan çocuklarda  yüzde 10’luk bir kısmında A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı bulunur. Boğaz iltihaplanması farenjit sebebiyle çocuk yutkunmada ve beslenmede zorluk yaşar. Streptokok farenjiti olan çocuğun ateşi genel olarak 38 dereceden fazladır, titremeler, iştah da bozukluk ve vücutta ağrılar olarak kendisini gösterir. Bunun dışında mide bulantısı , karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerde gösterir. Doktor tarafından muayene edildiğinde boğazda kızarıklıklar ve bademcikler , beyaz lekelenmeler ve şişlik görülmektedir.

Evde Yapılabilecek Tedavi

Çocuğunuzun boğaz ağrısı sebebiyle yemek yemekte ve yutkunmada zorlanıyorsa sıvı gıdalar tüketmesini sağlayın. Çocuğunuzun bol sıvı almasını ve dinlenmesini ise ihmal etmeyin.

Tıbbi Tedavi Yöntemi

Çocuğunuzun boğazında A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabından şüphe edildiğinde doktorunuz sizden boğaz kültürünü yapılmasını isteyecektir. Boğaz kültüründe üreme olursa eğer,  mikrobun türünü belirleyecek ve hangi antibiyotiklerin kullanılması gerektiğini bildirecektir.

Yorumlar