Bodrum'da turist sayısında düşüş!

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, yaz sezonuna denk gelen seçimler ile ilçenin 'pahalı imajı' ve son günlerde artan göçmen akınının yarattığı olumsuzluk rezervasyonlara yansıdı. Geçen yıla oranla Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 30'a varan bir düşüşün yaşandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Bodrum'da turist sayısında düşüş!
Turizm sezonunun en hareketli olması gereken günlerde Bodrum'daki rezervasyonlarda yüzde 30'a yakın bir düşüşün yaşanması üzerine; Bodrum Esnaf ve Sanayiciler Derneği (BESİAD) Başkanı İlhami Özden ile Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon'dan uyarılar geldi. BESİAD Başkanı İlhami Özden, turizmde yaşanan yabancı turist kaybı açığının yerli turist ile kapatılmak için çalışmalara başlandığını belirterek, "Üyelerimiz arasında otel sahibi arkadaşlarımız var. Aldığımız bilgilere göre yüzde 20'li rakamlarda kayıpları olduğunu hatta Mayıs ve Haziran ayı kayıplarının yüzde 27'ler de olduğunu söylediler. Bayram sonrası geriye kalan 76 gün tam doluluk yaşarsak bu krizi en az zararla atlatırız diye düşünüyoruz. Yerli turistten bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
"ŞANTİYE GÖRÜNÜMLÜ KENTTE NASIL TURİZM YAPACAKSINIZ"
Büyükşehir olan Muğla'da yasayla gelen bazı sorumlulukların turizm kentlerini olumsuz etkilediğini belirten Özden, "Çünkü büyükşehir yasasına toplum ve esnaf hazır değildi. Vatandaş burada mağdur oldu. Fakat ben inanıyorum ki belediyemiz de elindeki imkanlarla en iyi şekilde çalışıyorlar. Bu sene havanın kötü gitmesi AYDEM'in elektrik ve DSİ'nin su çalışması, Bodrum Belediyesi'nin planlarını bozdu. Burası turizm kenti ise alt yapı çalışmalarının tamamının Mayıs ayı başında bitirilmesi gerekirdi. Hala yapılmayan yollar hala devam inşaatlar ve alt yapı çalışmaları var. Şantiye görünümlü bir kentte turizmi nasıl yapacaksınız. Genele baktığınızda ise herkes haklı. Ama kurumlararası organizasyon diyalog ve koordinasyon ile bu sıkıntılar aşılabilirdi" dedi.
PAHALI İMAJI BODRUM'A ZARAR VERİYOR
BODTO Başkanı Mahmut Kocadon da son dönemde kent için kafalarda oluşan 'pahalı' imajı ile bir lahmacun ve bir pideye binlerce lira ödendi haberlerinin Bodrum markasına zarar verdiğini belirtti. Kocadon, "Türkbükü'nde bir otel bu sene de geçen sene de aynı şeyi yaptı. Bodrum lahmacunla anılmaya başladı. Biz Urfa mıyız? Medyada da hep bu var. Hiç kimse hizmetten, Bodrum kültüründen, güzelliklerinden bahsetmiyor. Bodrum lahmacun diyarı değil. Ayrıca yarattığımız Bodrum markası nedeniyle son yıllarda bu ilçeye milyar dolarlık yatırımlar geldi. Bunlarla birlikte yine yüz milyonlarca dolarlık yatları ile gelen tatilciler Hollywood'un ünlü yıldızları, Avrupalı sanatçılar sporcular ve siyasetçilerin tatil ve Bodrum sevdasını artniyetli kullanmak için olmadık akla gelmedik uçuk fiyat politikası izleyen işletmeler kendilerine bir çeki düzen vermeli, bu ilçede iki ay çalışıp kapısını kilitleyip gitmeyen, yılın 12 ayı yaşamaya çalışan binlerce esnaf var onları düşünmeli, düşünmek zorunda" dedi.
"YÜZÜMÜZÜ KIZARTAN ŞİKAYETLER"
Fahiş fiyatlar yüzünden yerli ve yabancı turistler ile acentelerden gelen şikayetleri yüzleri kızararak dinlediklerini belirten Kocadon, "2006 yılında bu konuyla ilgili raporlar tutup sektörün sınıflara ayrılarak fiyatlarının belirlenmesini ve buna aykırı davrananların cezalandırılmasını istedik. 30 TL'ye su böreği, 15 TL'ye maden suyu mu olur? Üç kişilik bir aile, akşam yemeğini bin 500 TL'ye yerse nasıl tatil yapar? Bunu yapanlar, sektörün her kesimine büyük zarar veriyor. Belediye, esnaf odası ve meslek kuruluşları ile acil toplantı yapıp gerekli sınıflandırmaları, ayrıca yiyecek içeceklerin alt ve üst sınırlarının belirlenmesini sağlamaktan başka çaremiz yok" dedi
YÖRESEL DEĞERLERE VURGU
Bodrum'un balığı, mandalinası, kendine özgü mezeleri ve yemekleriyle anılması gerektiğini söyleyen Kocadon, geçtiğimiz haftalarda yöresel zenginlikleri ön plana çıkarmak istediklerini belirterek "Mumcular'da belediyenin tarıma dayalı bir turizmi var. Bu nedenle halk ve turistlerin katıldığı bir panayır düzenledik. Bu panayırda Bodrum'un değerlerini kültürel özelliklerini yiyeceklerin ön plana çıkarttık. Geçmişte yaptığımız hatalardan biri, tarımı unutup turizme çok ağırlık vermek oldu. Şimdi o günlere geri dönüyoruz. Yöresel değerlerini koruyan geliştiren kentler turizmde lider konumunda oluyor" dedi.
Bodrum'un diğer sorunlarına da değinen Mahmut Kocadon, Gümbet'te aşırı gürültünün sıkıntı yarattığını belirtti. Bodrum'a gelen turistin kendini güvende hissetmek istediğini belirten Kocadon, "Sokaklarda resmi görüntü pek hoş olmayabilir ama polis, zabıta ve kontrol amaçlı resmi araçlar sivil olarak sokaklarda dolaşabilirler. Kontrol yaparken turisti ürkütmemek korkutmamak gerek" dedi. BODTO Başkanı Kocadon, fahiş fiyatlar uygulayan esnafın kendine çeki düzen vermesi gerektiğini söyledi.
MOSS, 2300 EURO VERMİŞTİ
Dünyaca ünlü İngiliz model Göltürkbükü'ndeki bir beach clup'ta yediği pide, salata ve içtiği şaraba 2 bin 300 Euro ödemesi istenince olay çıkarmış, çıkan tartışma jandarmaya kadar yansımıştı. Moss, yediği pide ve şarabın fotoğrafını sosyal paylaşım sitesinden paylaşmıştı.
FOTOĞRAFLI

DHA

Yorumlar