Boden Denizcilik kimin? Mozart Gemisinin sahibi kimdir?

Boden Denizcilik kimin sorusu İngiliz sermayeli Mozart gemisinin Afrika açıklarında korsanlar tarafından silahlı baskın sonrasında kaçırılmasıyla gündeme gelen bir soru oldu. Geminin sahipleri İngilizdi ancak gemiyi işleten şirket Türk şirketi Boden Denizcilik'ti. Bu nedenle şirketin sahibi kim?

Google Haberlere Abone ol
Boden Denizcilik kimin? Mozart Gemisinin sahibi ki

Türk gemiciler tarafından işletilen İngiliz sermayeli Mozart gemisi Atlas Okyanusu'nda Nijerya açıklarında bulunan Gine Körfezi'nde seyir halindeyken kaçırıldı. Boden Denizcilik A.Ş tarafından işletilen İngiliz gemisi korsanların saldırısı sonrasında bir anda dünyanın gündemine oturdu. Gemide çalışan denizcilerin hayati tehlikesi ise herkesi endişeye sevk etti. Gemide bulunan mürettebata saldıran korsanlar bir kişiyi öldürmuş, diğer gemicileri ise kaçırmıştı. Peki, Boden Denizcilik kimin, sahibi kimdir?

Boden Denizcilik merkezi İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir firmadır. Firma uluslararası yük taşımacılığı yapmaktadır. Firma 2017 yılında kuruldu.

Firmanın resmi tanımlamasında faaliyet alanı şöyle tarif edilmektedir: 

İşletme ve diğer idari danışmanlık, faaliyetleri (Bir organizasyonun stratejik, mali, pazarlama,üretim, iş sürecleri, proje vb. yönetim hizmetleri ile ticari marka ve imtiyaz konularında danışmanlık)

BODEN DENİZCİLİK A.Ş.

Borealis Maritime'nin olan Boden Denizcilik Temmuz 2017'de Konteyner ve Kuru Dökme Yük Gemilerine odaklanan bir Gemi İşletme Şirketi olarak faaliyete başladı. Boden, gemi sahiplerine, maliyet açısından rekabetçi ve yüksek kalite yaklaşımına dayalı olarak sunulan tüm hizmetlerle, limanlar için teknik yönetim ve danışmanlığı kapsayan kapsamlı bir gemi hizmeti sunuyordu.

Boden Denizcilik'in başında bulunan ekip, denizde, gemi yönetimi ve gemi inşasında engin deneyime sahip eski Denizciler ve Mühendislerden oluşmaktadır. Boden Denizcilik A.Ş., yönetilen tüm gemilerin bayrak devletleri, IMO, klas toplulukları ve tüm büyük sanayi kuruluşları tarafından ilan edilen ulusal ve uluslararası kural ve yönetmeliklere uymasını sağlar. 

Boden Denizcilik'in sahibi, ortakları ve yönetim kurulundaki isimler ise şöyle:

Resmi belgelerde şirketin sahibi Osman Levent Karsan olarakg örünüyor. 

Christoph E. Toepfer Kurucu Ortak ve İcracı Olmayan Yönetici

Borealis Maritime'ın kurucusu ve CEO'su. Daha önce Allocean Limited'de Genel Müdür, Toepfer & Co, Tufton Oceanic, Jacq. Pierot ve ADM Yatırımcı Hizmetleri. Cass Business School Denizcilik, Ticaret ve Finans alanında MSc ve New York Syracuse Üniversitesi Finans Yönetimi bölümünden mezun oldu.

Elias Sakellis
Ortak ve İcracı Olmayan Yönetici

Borealis Maritime'a 2017 yılında Ortak ve Baş Yatırım Sorumlusu olarak katıldı. Pillarstone Europe, Quantum Pacific, Goldman Sachs ve Lehman Brothers ile daha önce. INSEAD'den İşletme Yüksek Lisansı ve Londra Imperial College'dan Makine Mühendisliği ve Finans alanında Master derecesi ile mezun olmuştur.

Osman Levent Karsan Genel müdür

Levent, Borealis Denizcilik A.Ş.'nin kurucu ortağı olmadan önce, son 10 yıldır Armona Denizcilik'in genel müdürlüğünü yapmıştır ve kimyasal tankerlerin Teknik Yönetimi ve gemi inşasında uzmanlaşmıştır. Geçmişi, 8 yıllık gemilerde deniz tecrübesini kapsamaktadır ve Oceangoing Master'dır. Denizcilik Endüstrisinde 32 yıllık birikim tecrübesine sahiptir. Çeşitli şirketlerde Ticari Müdür, Filo Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca İşletme Bölümü diplomasına sahiptir.

KAPTANI DÖVE DÖVE ÖLDÜRMÜŞLER

Nijerya açıklarında kaçırılan Boden Denizcilik AŞ'ye ait M/V Mozart isimli gemiye baskın düzenleyen korsanların insanlık dışı eyleme imza attıkları ortaya çıktı. Gelen son dakika bilgilerine göre korsanlar gemi kaptanının darp ederek öldürdü. 

Geminin geri kalan diğer 15 personelini ise fidye karşılığında kaçırdılar. Gemiyi ve içindekileri kaçıran korsanların henüz fidye için kimseyle irtibata geçmedikleri belirtiliyor. 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Gemiye düzenlenen kanlı saldırıdan sonra personel kaçırıldı. Gemi ise terk edildi. Olayın yaşanmasından saatler sonra Boden Denizcilik'ten açıklama geldi.

Firmadan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bugün Gine Körfezi'nde silah zoruyla kaçırılan M/V MOZART gemisinin sahibi ve işletmecileri mürettebatlarından bir kişinin öldürüldüğü ve diğerlerinin kaçırıldığını üzülerek teyit ettiler. Şirket yetkilileri mürettebatın ailelerine en içten baş sağlığı dileklerini ve desteklerini açıklarken konu ile ilgili tüm yetkililerle birlikte bu sorunu en kısa sürede ve en güvenli şekilde çözmeye çalıştıklarını bildirdiler. Mürettebatın güvenliği için daha fazla açıklama yapmaktan kaçınılacağı, tüm ekibin güvende olabilmesi için bu konuya hassasiyetle yaklaşılmasının önemli olduğu da ayrıca belirtildi."

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Boden Denizcilik ve Mozart Gemisinin sahibi Osman Levent Karsan ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geminin kaptanıyla iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

 

Yorumlar