BM’den Esed’e 40 milyon dolar para

Birleşmiş Milletler'in yüz binlerce insanın katili Beşşar Esed'in eşi Esma Esed'e ait paravan vakfa 40 milyon dolar para aktardığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
BM’den Esed’e 40 milyon dolar para

13 milyon sivilin mülteci durumuna düştüğü Suriye’de Şam’ın doğusundaki Guta’dan çıkmayı başarabilen mazlumlardan yüzde 60’ı muhaliflerin kontrolündeki bölgelere nakledildi. Birleşmiş Milletler ise Doğu Guta’da 500 bin sivili mülteci durumuna düşüren Beşşar Esed rejimini ödüllendirdi. BM’nin 25 gün önce Beşşar’ın karısı Esma Esed tarafından kurulan Suriye Kalkınma Derneği’ne 40 milyon dolar para aktardığı ortaya çıktı. Suriye Devrimci Güçler Koalisyonu bünyesinde faaliyet yürüten ACU’nun (Asistance Coordination Unit - Suriye Yardım Birimi) yönetim kurulu başkanı Muhammed Hasno, “Tüm yükü Türkiye’ye yıkan BM’nin Esed rejimine verdiği destek, katili ödüllendirmekten öte anlam taşımıyor” dedi. Guta’dan çıkarılan sivillerin nakliyesi için Esed’e para ödendiğini dile getiren Hasno, Yeni Şafak’a şu bilgileri verdi:

KİMSE YARDIM ETMEDİ

“Şam il merkezine 10 kilometre mesafede yaşanan Guta kuşatması 1760 gün sürdü. BM’nin bu süreçte insani yardım koridoru konusunda sürekli isteksiz olduğunu gördük. BM Genel Kurulunda alınan ateşkes ve yardım koridoru kararlarına rağmen Esed ve Rusya bu kararları tanımadı. Mart aynın son günlerinde Orta Guta’dan tahliyeler başladı. Biz tüm sivilleri Hama’ya bağlı Kalat el-Madig’de karşıladık. Türkiye’den ve farklı İslam ülkelerinden yardım kuruluşları bu süreçte etkin rol üstlendi. Bazı dernekler sağlık konusunda sorumluluk alırken diğerleri de mültecilerin yemek, yerleşim gibi ihtiyaçlarına odaklandı. Bu süreçte tek bir Batılı yardım kuruluşu bölgeye gelmedi. Her şeyini orada bırakıp çıkan sivillere yardım etmediler. Üstelik mazlumlar 9 saat süren 130 kilometrelik yol boyunca 7 kontrol noktasında eziyet gördü. Yolda kimseye bir bardak bile su veren olmadı.”

PARALAR REJİME GİTTİ

“Geçtiğimiz günlerde BM yetkilileriyle yaptığımız toplantıda 25 gün önce Esma Esed adına kurulan Sosyal Kalkınma Derneği’ne 40 milyon dolarlık destek verildiğine dair bilginin doğruluğunu sorduk. Bize ‘evet böyle bir yardım gerçekleştirildi’ dediler. Niye böyle yaptıklarını sorduğumuzda ise ‘BM Şam Ofisi böyle bir rapor verdi; Guta’dan çıkanların büyük oranda Şam’a gideceği yönünde oluşan beklenti sebebiyle bu para Sosyal Kalkınma Derneği’ne yatırıldı’ cevabı verdiler. Bu derneğin paravan bir kuruluş olmaktan öte hiçbir faaliyeti yok. BM’nin gönderdiği paralara Baas yönetiminin doğrudan el koyduğunu biliyoruz. Buna ek olarak Guta’dan çıkan sivillerden sadece yüzde 30’u rejim kontrolünde olan bölgelere gitmeyi tercih etti.”

BİR GÜN GERİ DÖNECEKLER

“Tahliyeleri yerinde takip ettim. Bölge halkının Guta’dan gelen sivillere karşı sergilediği tavır ve destek olağanüstüydü. Bizi millet yapan ve geleceğe dair ümitvar olmamızı sağlayan çok özel görüntüler kaydettik. Ayrıca Kızılay ve AFAD, bu nakil işlemleri döneminde gönülleri bir kez daha fethetti. Guta’dan çıkan siviller bu sürecin bir an önce bitmesini ve yeniden evlerine dönmeyi istiyorlar. Onlar kalıcı bir yerleşim istemiyorlar. Esed’i piyon olarak kullanıp Şam’a yerleşme hesapları yapan İran’ın evlerini ellerinden almasına ve devam eden demografik değişime kurban edilmelerine izin verilmemesini istiyorlar. Bu konuda en samimi destek unsuru olarak da Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkını görüyorlar.”

Yorumlar

adnan yuh bu kadar rezalet olmaz bm ne idüğü belirsiz teşkilat