BM'den istediğini alamayan Rumlar çıldırdı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini Birleşmiş Milletlere şikayet eden ancak istediğini alamayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi BM'ye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
BM'den istediğini alamayan Rumlar çıldırdı

Doğu Akdeniz'deki Türk varlığından rahatsız olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet etti. Ancak, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'in BM'nin Doğu Akdeniz'deki tutumuna ilişkin yaptığı açıklama GKRY tarafında rahatsızlığa sebep oldu.

"BM İHTİLAFA MÜDAHİL DEĞİL"

Rum Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, BM'den Türkiye'nin faaliyetlerinin aleyhine açıklama bekleyen GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Spehar'in "BM'nin enerji konusunda GKRY ile Türkiye arasındaki ihtilafa müdahil olmayacağı" şeklindeki açıklamasına cevaben, "Spehar'in açıklamalarını reddediyoruz" ifadesini kullandı.

BM'den Türkiye'nin adımlarına yönelik adım atmasını bekleyen ancak istediğini alamayan Hristodulidis, "Biz, BM'nin uluslararası sistemin koruyucusu olarak uluslararası hukuk ve meşruiyet ihlallerinde net pozisyon alması gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"BM, TARAFLARA EŞİT MESAFEDE DURUYOR"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine yönelik duruşuna yer verilen gazetenin başka bir haberinde ise Guterres'in Türkiye'yi kınamak istemediği gibi Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını kınamadığı, taraflara eşit mesafede durduğu ifade edildi.

Haberde, BM Genel Sekreteri'nin sözcülerinden Farhan Haq'ın BM'nin üye devletlerinin denizler üzerindeki egemenliği, egemenlik hakları ve yetki alanıyla ilgili konularda pozisyon almadığı ve yorum yapmayacağı yönündeki açıklamalarına yer verildi.

Yorumlar