BM, Myanmar yönetimine ihtiyatla bakıyor

Birleşmiş Milletler, Myanmar'daki serbest bırakmaları ihtiyatla karşılıyor

Google Haberlere Abone ol
BM, Myanmar yönetimine ihtiyatla bakıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews, Myanmar askeri yönetiminin, Ulusal Zafer Günü için ilan ettiği genel af kapsamında 5 bin 700 kişiyi serbest bırakmasını, ülke için "sahte ilerleme yaratma çabası" olarak değerlendirdi.

Andrews, Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'da Ulusal Zafer Bayramı vesilesiyle 17 Kasım'da yaklaşık 5 bin 700 mahkumun serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Thomas Andrews, "Elbette serbest bırakmaları memnuniyetle karşılıyorum ancak bunun, cuntanın uluslararası kamuoyunu etkilemek için sahte ilerleme yaratma çabalarının bir parçası olduğu konusunda uyarıyorum. Uluslararası toplum, Myanmar'daki askeri yönetimi serbest bırakmalar için alkışlamamalı ya da yumuşadığının kanıtı olarak kabul etmemeli." diye konuştu.

Serbest bırakmaların hemen ardından bazı kişilerin yeniden gözaltına alındığına dair raporlar aldığını belirten Andrews, geçen haftaki serbest bırakmalardan sonraki 24 saat içinde, ordunun Myanmar'ın Arakan eyaletindeki bir köye ağır top atışları yapıldığını ve en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1900'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

Yorumlar