"BM kalkınma hedefleri, ilk defa Türkiye'de kadın perspektifinden ele alınıyor"

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Birleşmiş Milletler (BM) kalkınma hedeflerinin ilk defa Türkiye'de kadın perspektifinden ele alındığını bildirdi. Dünyanın farklı ülkelerinden, özellikle Birleşmiş Milletler (BM)...

Google Haberlere Abone ol
"BM kalkınma hedefleri, ilk defa Türkiye'de kadın perspektifinden ele alınıyor"

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Birleşmiş Milletler (BM) kalkınma hedeflerinin ilk defa Türkiye'de kadın perspektifinden ele alındığını bildirdi.

Dünyanın farklı ülkelerinden, özellikle Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde; yoksulluk, kadın, çocuk, eğitim, çevre ve sağlık konularında çalışmalar yürüten onlarca kadın “İstanbul Summit” zirvesi için İstanbul'da bir araya geldi. Toplantı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile GYV'nin Abant ve Kadın Platformu tarafından organize ediliyor.

‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi’ başlıklı zirve ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan GYV Başkanı Yeşil, hem vakıflarının ilk defa böyle çaplı bir kadın toplantısını düzenlediğini, hem de Türkiye'nin ilk defa BM kalkınma hedeflerinin kadın perspektifinden değerlendirildiği bir toplantıya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Yeşil, “Tabi bu toplantının temel hedefi özellikle gerek çevre ile alakalı, gerek gıda ve sağlıkla ilgili, gerek sivil toplumun gelişimiyle alakalı kadının hakları ve güçlendirilmesi ile alakalı temel 8 konuda kadın perspektifi açısından ele alınıp.Burada yapılacak müzakereler tamamlandıktan sonra bu neticelerin BM ile değerlendirilmesi düşünülüyor.” dedi.

“İstanbul Summit” toplantısının bir ana başlık olduğunu ve gelecek yıllarda da farklı konularla yapılacağını söyleyen Mustafa Yeşil, “Bu özellikle 2012 yılı sonrasında vakfımızın genel danışmanlık statüsü yetkisini alması ile beraber gelişen projelerden birisi. Tabi sürekli olarak BM'de gerek “side event” tabir edilen, kadının güçlendirilmesi ve kadın haklarının sürdürülebilirliği ile alakalı değişik programlar yapılsa da, bu kadar kapsamlı ve geniş perspektifli toplantıyı ilk defa düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya 44 ülkesinden katılımcı olduğunu aktaran GYV Başkanı Yeşil, şöyle devam etti: “Buraya iştirak edenlerin bir çoğu parlamenter, akademisyen ve sivil toplum temsilcisi olan kişiler. Yani bu gündemlerle alakalı, konuşulacak konularla alakalı birebir ilgisi olan, tecrübesi olan veya katkısı olabilecek kişiler. Böyle bir toplantı Türkiye'de ilk defa. BM'nin kalkınma hedeflerinin kadın perspektifinden ele alınması ilk defa. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın bu denli çaplı kadın merkezli toplantıyı yapması hem dikkat çekici hem de Türkiye'de bir ilk Ümid ediyorum bu kadar ilkler daha farklı, daha güzel yeni açılımlara, yeni proje ve programlara da kapı açar.”

Fatih Koleji Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi’ başlıklı zirve çerçevesinde 31 Mayıs ve 1 Haziran günlerinde sivil toplum ve kalkınma hedefleri, çevre ve ekonomi boyutları konulu oturumlar yapılacak.

Zirveye BM kalkınma hedeflerine yönelik olarak çalışan dünyanın farklı ülkelerinden sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri, kadın parlamenterler, liderler, akademisyenler, aktivistler ve kadın gazeteciler katılıyor. CİHAN

Yorumlar