BKM kimin, sahibi kimdir?

BKM kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu? Çok Güzel Hareketler ve Güldür Güldür Show gibi programların oynadığı sahnenin adı olarak bilinen BKM'nin sahibi konusunda izleyiciler sık sık "kimin" şeklinde soruyor.

Google Haberlere Abone ol
BKM kimin, sahibi kimdir?

BKM kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman kuruldu, soruları son dönemlerde sık sık soruluyor. Beşiktaş Kültür Merkezi'nin kısaltması olan BKM, Yılmaz Erdoğan'ın yapımını üstlendiği Çok Güzel Hareketler programıyla sık sık gündeme geliyor. İşte BKM hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

BKM bir yapım ve dağıtım şirketinin ismidir. BKM açılımı Beşiktaş Kültür Merkezi olan merkez 1994 yılında 300 TL sermay ile kuruldu. Şimdilerde yılda 100 binlerce seyirciyi tiyatroya çeken bir merkez haline gelmiş durumdadır. Aynı zamanda televizyon ekranlarından da Türkiye'nin dört bir yanına ulaşmayı başarıyor.1 

BKM Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar tarafından kuruldu. Beşiktaş'ta eski Mıstık Sineması'nın tiyatro salonunun dönüştürülmesiyle ortaya çıktı. 

İKİ ORTAĞIN İLGİNÇ BULUŞMA HİKAYESİ

Yılmaz Erdoğan ile ortağı Necati Akpınar'ın karşılaşma hikayeleri de ilginç bir hikayedir. BKM'nin ortaya çıkmasının nedeni bir gazete ilanıdır. Aynı tarihlerde şehrin farklı semtlerinde aynı amaç için uğraş veren Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar'ın bir araya gelerek BKM'yi kurmalarına Levent Kırca - Oya Başar Tiyatrosu için verilen 'Yetenekli Mizah Yazarı Aranıyor' başlıklı ilan vesile oldu. Yılmaz Erdoğan: Affedersiniz, bakar mısınız? Levent Kırca ile görüşecektim. Kendisi nerede acaba? Necati Akpınar: Şuradan git. Bu diyalog, 1989'da Levent Kırca - Oya Başar Tiyatrosu'nun girişinde gerçekleşti. Necati Akpınar, o esnada kitapları düzeltiyordu. Yılmaz Erdoğan'ın kitapçı sandığı Necati Akpınar, tiyatronun müdürüydü. Ve o 'Yetenekli Mizah Yazarı Aranıyor' ilanını kendisi vermişti.2

Birçok kişi başvuruda bulundu ama işe alınan sadece Yılmaz Erdoğan'dı. Bir ay sonra dekorsuz olarak Almanya turnesine çıkıldı. Necati Akpınar ile Sinan Bengier tarafından 24 saatte dekor yapıldı. Sorunlu bir turneydi ama Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar'ın birbirleri için kader arkadaşı olacaklarının ilk tohumları orada atıldı. Birbirlerine olan inançları da sevgileri de o turnede başladı. Yılmaz Erdoğan'da sanat yaratımı yeteneği, Necati Akpınar'da ise o yaratımı insanlara ulaştıracak organizatör vasıfları vardı.

Hayallerinin peşinden birlikte koşmaya karar verdiler. Necati Akpınar, bir gün Yılmaz Erdoğan'ın evine gitti; "Tiyatro için Beşiktaş'ta mükemmel bir yer buldum. Her şey istediğimiz gibi, sadece koltukların tozunu alıp yerleşebiliriz." Necati Akpınar'ın sözünü ettiği yer Mıstık Sineması.

İLGİNÇ BİR SERÜVEN

Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar, BKM'yi oluştururken büyük maddi sıkıntılar yaşadılar Sinema salonunu elden geçirmek için gereken paranın bir kısmı o yaz Nejat Uygur için düzenlenen bir turne organizasyonuyla karşılandı. Fakat tadilat 13 milyarı bulunca tefecilere bile borçlandılar.3

Eski sinema salonunu bugünkü haline getirebilmek için 9 yılda, 500 bin dolar harcandı. Açılış Sertab Erener'in yeni çıkan albümü 'Lal'in galasıyla yapıldı. Henüz kendi oyunlarını sahneleyecek paraları yoktu. İmdatlarına, bir televizyon kanalının Demet Akbağ'a yılbaşı gecesi için bir program hazırlaması teklifi yetişti.

Yılmaz Erdoğan metinleri kaleme aldı. Ekip toparlandı ve Bir Demet Tiyatro böylece doğmuş oldu.

BKM İSMİNDE 3 FARKLI YAPI VAR

Aynı ismi taşıyan 3 farklı yapı bulunuyor. BKM bir limited şirketi. Kurulduğu günden bu yana üçlü bir organizasyon halinde faaliyet gösteriyor: BKM Tiyatro, BKM Film ve BKM Organizasyon.

Bütün tiyatro faaliyetleri BKM Tiyatro çatısında sürdürülüyor. Genel Sanat Yönetmeni Yılmaz Erdoğan. BKM Film ise sinema dünyasına adımını Vizontele ile attı, Yılmaz Erdoğan'la birlikte koordinasyon Ali Hakan'a ait. 

ÜNLÜ YAPIMLARIN SAHNESİ OLDU

Bugüne kadar Sezen Aksu'nun Türkiye Şarkıları'ndan, Anadolu Ateşi dans gösterisine, MFÖ konserlerinden Ata Demirer, Kıraç organizasyonlarına kadar pek çok başarılı işe imza attılar. 

BKM'de sahnelenen ilk oyun "Otogargara" oyunu oldu. Oyun 464 kez bu sahnede seyircinin karşısına çıkarak 558 bin kişinin beğenisine sunuldu.

BKM'de oynatılan en ünlü oyunlar ise, "Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü?" oldu. Oyun 9 kez ödül aldı. 

Aynı şekilde "Bana Bir Şeyhler Oluyor" isimli oyun da BKM'de sahnelenen ünlü oyunlardan birisidir. 

BKM'de daha sonra sahnelenen yapımlar, "Haybeden Gerçeküstü Aşkı", "Cebimde Kelimeler", "Bir Tat Bir Doku", "İnadına Yaşamak", "Ata Demirer Tek Kişilik Dev Kadro", "Cemlymz", "Ata Demirer Show" bunlardan birkaçıdır. 

Beşiktaş Kültür Merkezi'nde 2005 yılından itibaren çocuklara yönelik yapımlar da sahnelenmeye başladı. 

Kaynakça: 

1 - https://www.haberturk.com/yilmaz-erdogan-ve-necati-akpinar-icin-her-sey-bu-salonda-basladi-2540911

2 - https://tr.wikipedia.org/wiki/Be%C5%9Fikta%C5%9F_K%C3%BClt%C3%BCr_Merkezi 

3- https://www.hurriyet.com.tr/gundem/300-milyon-sermayeyle-kuruldu-uc-sirketli-dev-olup-cikti-38456405 

Yorumlar