Birün ne demek, Birün isminin anlamı nedir?

Birün ne demek, kadın ismi olarak Birün isminin anlamı nedir, Türkçe bir isim mi, ne ifade ediyor?

Google Haberlere Abone ol
Birün ne demek, Birün isminin anlamı nedir?

Birün ne demek, kadın ismi olarak kullanılan Birün isminin anlamı nedir, Türkçe bir isim mi, ne ifade ediyor?

Birün son dönemlerde TV8 kanalında sunuculuk yapan aynı isimli sunucunun adını gören vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 

Peki, nedir Birün, ne anlama geliyor. 

Türkçe'de veya Türk Dil Kurumu'nda Birün adında bir kelime bulunmuyor. 

Ancak Türkçe'de Bîrun adında bir isim var. 

Peki, Bîrun ne demek?

İşte Bîrun isminin anlamı: 

Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.

Bîrun'a mensup diğer hizmet erbabından bahsetmek gerekirse;

Emîr-i alem, kapucular kethüdası, kapıcıbaşılar, Dîvân-ı Hümâyun çavuşları, şikâr ağaları, çaşnigîrbaşı, müteferrikalar, baltacılar, peykler, satırlar, solaklar, tabi u alem mehterleri, çadır mehterleri (mehterân-ı hayme), sakalar ve saraya mensup sanatkârlar, (ehl-i hiref) Bâb-ı Hümâyun, kapıcılar kethüdası, çavuşbaşı, mîrâhur (imrahor), bostancıbaşılar olarak sıralanabilir.

Bîrun bölümü idarî, askerî ve dinî olarak altı bölümden meydana gelmekteydi. Osmanlı Saraylarının bîrun bölümünde bulunanlar her gün evlerinden çalışmak için sarayda görevli oldukları bölüme gelirler ve çalışma saatleri bitince sarayın dışında bulunan evlerine dönerlerdi. Osmanlı sarayında bîrun bölümü tanzimatın ilanından sonra gücünü kaybetmiştir.


 

Yorumlar