5G’de test dönemine geçildi

Bugün ODTÜ Teknokent'in hizmete girmesiyle birlikte 5. nesil mobil internet teknolojisi test çalışmaları da başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
5G’de test dönemine geçildi

ULAK Haberleşme AŞ Ofisi ve 5G ve Ötesi İletişim Altyapıları Test ve Entegrasyon Laboratuvarı, bugün(01.10.2018) 'de hizmete giriyor. TEknokent'te açılacak olan labaratuvar, 5G Test çalışmaları için kullanılacak.

5G konusunda çalışma yürüten tüm üniversitelerin ve paydaşların çalışmalarını test edebileceği ULAK Haberleşme AŞ Ofisi ve 5G ve Ötesi İletişim Altyapıları Test ve Entegrasyon Laboratuvarı, bugün ODTÜ Teknokent’te törenle hizmete giriyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı'nın kritik teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla kurduğu Savunma Sanayii Teknolojileri AŞ bünyesinde faaliyet gösteren ULAK Haberleşme AŞ'nin, ODTÜ Teknokent'te açacağı laboratuvar, 5G Test Vadisi çalışmaları için kullanılacak.

4.5G ürünlerinin kullanıldığı ve yeni geliştirilen ürünlerin test ve entegrasyonlarının sağlanacağı laboratuvarda, 5G için yapılan çalışmalarda geliştirilen ürünlerin ve diğer üniversite, firma ile enstitüler, çalışmalarını test edebilecek.

5G Nedir?

5G saniyede 500 megabyte indirme hızı teknolojisini içeren konsepte verilen isim. Yani 100 GB’lık bir 4K film 4 dakikadan daha az bir sürede indirilebilecek. 

5G internet teknolojisinde ise kablo gibi yeni altyapı yatırımlarına ihtiyaç olmayacak. İnterneti tıpkı cep telefonu gibi havada uçuşan sinyallerden alacak bunu ev içindeki ilgili cihazlara dağıtacak.

ABD’de Verizon belli bölgelerde 5G testleri yapıyor. Dünyanın önemli bir bölümünde 2020 yılına kadar 5G teknolojisine geçmiş olması bekleniyor.

Mobil internet ağı teknolojisinin tarihi 1982 yılına kadar uzanıyor. Finlandiya’da yapılan çalışmalarda ilk kez G teknolojisiyle data alışverişi sağlandı. Ardından 1992 yılında 2G, ve 2001 yılında 3G teknolojisiyle dünya tanıştı. 2012 yılına gelindiğinde ise 4G teknolojisine son hali verildi.

Yorumlar