"Yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil üretim üssü olacağız"

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "Türkiye'nin tek açığı teknolojidir. Ne zaman ki Türkiye teknoloji açığını kapatır, o zaman ne dış ticaret açığı ne cari açığı kalır. Bu açığı kapatarak, çok ciddi bir sıçrama yapacağız. Yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil üretim üssü olacağız" - "4. Sanayi Devimi dünyasında eğitim, sadece kampüslere sıkışıp kalmamalı, sahaya ve uygulamaya geçmeli"

Google Haberlere Abone ol
"Yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil üretim üssü olacağız"

BALIKESİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye'nin tek açığı, teknolojidir. Ne zaman ki Türkiye teknoloji açığını kapatır, o zaman ne dış ticaret açığı ne cari açığı kalır. Bu açığı kapatarak çok ciddi bir sıçrama yapacağız. Yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil üretim üssü olacağız." dedi.

Özlü, Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) bünyesinde yapılacak teknokentin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, teknokentlerin sıradan merkezler olmadığını söyledi.

Bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayili Türkiye hedefinin en önemli kaldıraçlarından birinin teknokentler olduğunu belirten Özlü, "Sayıları 77'ye ulaşan teknokentler, Türkiye'yi geleceğin dünyasında lider ülkelerden biri haline getirecek teknoloji ordularının da üssüdür." diye konuştu.

Teknokentlerdeki 47 bin çalışanın Türkiye'nin Sanayi 4.0 yolunun öncü kuvvetleri olduğunu aktaran Özlü, şunları kaydetti:

"Dünya tarihi bir dönüşümden geçiyor. 4. Sanayi Devrimi, tüm kuralları yeniden düzenliyor. Artık sanayinin ihtiyaç duyduğu kanı bilim ve teknoloji pompalıyor. Teknoloji üretemeyen, kullanamayan işletmeler, karşı konuşamaz bir şekilde silinip gidiyor. İşte bu yeni durum, hepimizin teknolojik dönüşüm için şapkamızı önümüze koyup düşünmemizi ve hemen harekete geçmemizi gerekli kılıyor. Bu anlamda hükümet ve bakanlık olarak, 'Teknoloji üssü Türkiye' hedefini belirledik ve o hedefe doğru var gücümüzle çalışıyoruz. Ancak bu koşuyu tek başımıza yapamayız. Üniversite, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının da aynı hedefe yönelmesi gerekiyor."

Özlü, teknoloji üretimi ve kullanımı konusunda özellikle üniversitelere büyük görev düştüğüne değinerek, "Üniversiteler, bilimin ana üssü konumundadır." ifadesini kullandı.

- "Parolamız, yüksek teknolojidir"

Parlak bir fikrin kısa sürede dünyaca ünlü markalara dönüştüğü bir çağ yaşandığını anlatan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizlerin yapması gereken bu parlak fikirlerin uygulamaya geçmesi, sanayiye, üretime ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Teknokentler, pırıl pırıl gençlerin birbirinden parlak fikirlerinin hayat bulduğu yerlerdir. Bütün çabamız, üretilen fikirleri, projeleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmektir. 4. Sanayi Devimi dünyasında eğitim, sadece kampüslere sıkışıp kalmamalı, sahaya ve uygulamaya geçmeli. Bu çerçevede, bilim ve sanayi işbirliği etkin bir şekilde gerçekleşmeli. Bilimin kalbinin attığı üniversiteler, sanayinin kalbine kan pompalayan teknolojinin de üretim merkezi olacak. Sayısını artıracağımız teknokentlerimiz ile bunu başaracağımıza inanıyorum. Parolamız, yüksek teknolojidir."

Özlü, ülkelerin rekabet gücünü, teknolojik gelişmişlik düzeyinin belirlediğini vurgulayarak, "Yüksek teknoloji açığımızı, hiç vakit kaybetmeden kapatacağız. Türkiye'nin tek açığı teknolojidir. Ne zaman ki Türkiye, teknoloji açığını kapatır, o zaman ne dış ticaret açığı ne cari açığı kalır. Bu açığı kapatarak, çok ciddi bir sıçrama yapacağız. Yüksek teknolojili ürünlerin pazarı değil, üretim üssü olacağız. Kendi özgün teknolojilerimizi ve yerli teknik kapasitemizi geliştireceğiz." ifadesini kullandı.

Başta üniversiteler olmak üzere tüm paydaşların Ar-Ge ve inovasyonu temel alan bir yaklaşımla hareket etmesini istediklerini belirten Özlü, teknoloji geliştirme bölgelerine, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile yüksek teknoloji üretmek isteyen tüm girişimcilere, cömert teşvikler sunulmaya devam edileceğini kaydetti.

Özlü, daha sonra Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve beraberindekilerle Balıkesir Üniversitesi bünyesinde yapılacak teknokentin temelini attı.

Yorumlar