BORA FÜZESİ : Yerli mi, özellikleri nelerdir, kim tarafından üretiliyor

Türkiye’nin en büyük roket ve füze üreticisi ROKETSAN tarafından üretilen balistik füze Bora testlerine devam ediyor. Bugün yapılan bir testte 280 KM uzaklıktaki hedefini noktasal olarak vurdu.

Google Haberlere Abone ol
BORA FÜZESİ : Yerli mi, özellikleri nelerdir, kim tarafından üretiliyor

Sonhaberler.com | Muhammed Öylek

ROKETSAN üretimi Kısa Menzilli Balistik Füze sınıfında olan Bora hedefini noktasal hassasiyetle vurdu.

Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketlerinden olan ROKETSAN füze sistemlerindeki başarılarını gün geçtikçe arttırıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen Bora Kısa Menzilli Balistik Füzesi bir testi daha başarıyla geçti. Sinop’taki test merkezinde gerçekleştirilen test ile Bora füzesi önemli bir kabiliyeti daha kazandığını ispatladı. Karadan ateşlenen füze 280 KM uzaklıkta deniz üzerinde bulunan sabit yüzer hedefi noktasal hassasiyetle vurdu. Test anına ait görüntüler ise sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Yayınlanan görüntüler Türk Savunma Sanayi’nin gurur şirketlerinden ROKETSAN’ın güdüm konusunda geldiği noktayı gözler önüne serdi.

DEMİR: NOKTASAL HASSASİYETLE VURDU

Bora füzesinin test atışını başarıyla gerçekleştirmesinin ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir şu ifadelere yer verdi: “Bora füzemiz 280 km uzaklıktaki hedefini noktasal hassasiyetle vurdu.”

Bora Balistik Füze Sistemi anlaşması 23.11.2009 tarihinde Savunma Sanayi Başkanlığı ve ROKETSAN A.Ş. arasında imzalanmış. Proje kapsamında Kara Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda 280 KM menzilli balistik füze geliştirilmiştir. Bora Kısa Menzilli Balistik Füze sistemlerinin ilk kafile teslimatları devam ediyor.

"İLK TESLİMAT 2014 YILINDA YAPILDI"

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Balistik Füze ihtiyacına binaen geliştirilen Bora füze sistemi ilk olarak IDEF-2017 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında sergilenmiştir. İlk Bora sisteminin 2014 yılında TSK’ya teslim edildiği iddia edilse de resmi açıklamalara göre 2017 yılında 50+ füze sistemi envantere girmiştir.

470 KG HARP BAŞLIĞI

Füze ve roket sistemleri büyük bir gizlilik içerisinde geliştirildiği için şuan Türkiye’nin bilinen en uzun menzilli balistik füzesi Bora’nın 280 KM menzili olduğu ifade edilmektedir. Öncelikli hedefler üzerinde yoğun ateş gücü ve tahribat oluşturmak için geliştirilen BORA balistik füzesinin bilinen menzili 280 KM’dir. Bora 470 KG harp başlığına ve Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ile Destekli Ataletsel
Navigasyon Sistemi'nden (ANS) oluşan güdüm sistemine sahiptir. Bora’nın toplam ağırlığı ise 2.500 kg’dır.

Sınırlara yerleştirilen Bora balistik füzeleri savaş anında komşu ülkeler Suriye, Yunanistan, Irak, İran, Gürcistan, Ermenistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin yarısı veya tamamını menzili altına almaktadır. Ege’ye yerleştirilecek olan Bora füzelerinin menziline Yunanistan’ın Başkenti Atina’da girmiş oluyor.

BORA BALİSTİK FÜZENİN ÖZELLİKLERİ

Çapı 610 mm
Ağırlık 2.500 kg
Güdüm Küresel Konumlama Sistemi (KKS) Destekli Ataletsel
Navigasyon Sistemi (ANS)
Kontrol Elektromekanik Tahrik Sistemli Aerodinamik Kontrol
Yakıt Tipi Kompozit Katı Yakıt
Harp Başlığı Tipi Tahrip, Parça Tesirli
Harp Başlığı Ağırlığı 470 kg
Tapa Tipi Yaklaşmalı (Hassas Yedeklemeli)

Yorumlar