"2. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı" başladı

- TÜBİTAK ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği "2. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı" başladı - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: - "2017 yılında faal 5 bilim ve teknoloji merkezimizi 2 milyon 600 bin kişi ziyaret etmiş. Nüfus olarak baktığımızda sayı olarak yetersiz ama iyi bir başlangıç. Bu yılın ilk 6 ayında ziyaretçi sayısının 1,5 milyonu aşması sayının gün geçtikçe arttığını gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
"2. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı" başladı

BURSA (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "2017 yılında faal 5 bilim ve teknoloji merkezimizi 2 milyon 600 bin kişi ziyaret etmiş. Nüfus olarak baktığımızda sayı olarak yetersiz ama iyi bir başlangıç. Bu yılın ilk 6 ayında ziyaretçi sayısının 1,5 milyonu aşması sayının gün geçtikçe arttığını gösteriyor" dedi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği "2. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı" başladı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Geleceğimiz İçin Bilim Merkezleri" ana temasıyla gerçekleştirilen konferansın açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ekonomik güçlüklerin yeni fırsatları beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu tip güçlüklerin, yeni arayışlara yönelme ve öz güven oluşmasına fırsat verdiğini dile getiren Mandal, "Bu fırsatlardan biri savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 60'ların üzerine çıkmasıdır. Yine böyle bir güçlük dönemini fırsata çevirip, yerli ve milli süreciyle savunma sanayinde önemli bir mesafe kat ettik. Ben bu zorlukları da aşabileceğimizi düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Bilim ve teknolojiye olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Mandal, bu ilginin TÜBİTAK olarak kendilerini hem cesaretlendirdiğini hem de sorumluluklarını artırdığını vurguladı.

TÜBİTAK'ın birçok destekleme programı olduğunu ancak bunlar içinde hem sayı hem profil anlamında en fazla bireye dokunan alanın bilim merkezleri olduğunu aktaran Mandal, şunları kaydetti:

"Şu anda aktif halde Konya, Kayseri, Bursa, Kocaeli ve Elazığ'da bilim ve teknoloji merkezlerimiz var. Bunların hepsini yerinde görme ve inceleme fırsatı buldum. Üsküdar ve Antalya Kepez'deki bilim merkezleri bitmek üzere. Bunların arkasından Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun ve Düzce gelecek. 2017 yılında faal 5 bilim ve teknoloji merkezimizi 2 milyon 600 bin kişi ziyaret etmiş. Nüfus olarak baktığımızda sayı olarak yetersiz ama iyi bir başlangıç. Bu yılın ilk 6 ayında ziyaretçi sayısının 1,5 milyonu aşması sayının gün geçtikçe arttığını gösteriyor."

Mandal, bilim merkezlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından konunun tüm taraflarının bir araya geldiği paylaşım toplantılarının önem taşıdığını belirtti, konferansa yurt içi ve yurt dışından gelen konuklara teşekkür etti.

- "Bilim merkezleri ciddi bir altyapı teşkil ediyor"

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine hız kazandırması ve bu kapsamdaki ilk örneklerden biri olarak tüm Türkiye'ye model olmasını hedeflediklerini belirtti.

Bursa'yı her alanda geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Aktaş, "Bilim ve teknoloji merkezimiz de çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştirildi." ifadesini kullandı.

Aktaş, Türkiye'nin geleceğinin bilimde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin geleceği adına önemli bir misyon üstlenen ve bilimi topluma yaymak için projelendirilen bilim merkezlerinin yönetici ve temsilcileri, deneyimlerini paylaşmak ve sektördeki hedefleri tartışmak için aramızdalar. Konferansta nitelikli iş gücü oluşmasına ve yerli üretime katkı sağlamak amacıyla geliştirilen bilim merkezleri temsilcileri gelecek adına bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşmalarının yanı sıra bilim merkezlerinin sürdürülebilirliği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklar. Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine giden yolda bilim merkezlerinin ciddi bir altyapı teşkil edeceğine inanıyorum."

Açılış konuşmalarının ardından Danimarka Experimentarium Bilim Merkezi Kurucu Genel Müdürü Asger Hoeg, geleceğin bilim merkezleri konulu bir sunum yaptı.

Sunumun ardından Mandal ve Aktaş, Hoeg'e plaket verdi.

Yerli ve yabancı uzman, sektörde faaliyet gösteren firma yöneticileriyle çok sayıda davetlinin katıldığı, iki gün sürecek konferansta toplum ve bilim merkezleri, bilim merkezleri ve iş birlikleri, sergi tasarım, üretim süreçleri, bilim merkezlerinde sürdürülebilirlik, bilim merkezi etkinlikleri, bilim iletişimi gibi konular masaya yatırılacak.

Yorumlar