Besiciler bahardan umduğunu bulamadı

- Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler, az yağış alan bölgede meraların gelişmemesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor - Besici Ahmet Taş: - "Meraların gelişememesi nedeniyle bu yıl süt elde edemedik. Yem fiyatlarının artmamasını temenni ediyoruz" - HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu: - "Düzensiz ve yetersiz düşen yağışlar, sadece tahıl bitkisinin değil meraların da zayıf kalmasına neden oldu. Özellikle mart ayında düşmesi beklenen yağmurun yağmaması, insanlarda hayal kırıklığı yaşattı"

Google Haberlere Abone ol
Besiciler bahardan umduğunu bulamadı

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler, az yağış alan bölgede meraların gelişememesi nedeniyle sıkıntı çekiyor.

Birçok vatandaşın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı kente yeterli yağış düşmeyince tarım ürünleri zarar gördü, meralar yeşermedi. Meralar gelişmeyince hayvanlarını otlatmak yerine yemle beslemeye devam eden besiciler, yem fiyatlarının, kuraklık nedeniyle daha da yükselmesinden endişe ediyor.

Haliliye ilçesine bağlı Tek Tek Dağları bölgesinde hayvancılıkla uğraşan Hadi Demirdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl bu dönemde yeşeren meraların, yeterli yağış olmaması nedeniyle kuru kaldığını söyledi.

Hayvancılığın karlı hale gelebilmesinin en büyük nedeninin meralar olduğunu vurgulayan Demirdağ, ilkbahar ve yaz aylarında da hayvanlara yem vermeleri durumunda büyük mağduriyet yaşayacaklarını ifade etti.

Demirdağ, bölgede birçok kişinin besicilikle uğraştığını belirterek, mera sorununu çözmek için üreticilerin başka yerlere göç etmek zorunda kalacağını aktardı.

Besici Ahmet Taş ise "Meraların gelişememesi nedeniyle bu yıl süt elde edemedik. Yem fiyatlarının artmamasını temenni ediyoruz." dedi.


- Çullu: "Bu yıl hem çiftçi hem de besici açısından sıkıntılı geçiyor"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP bölgesinde meraların kuraklıktan etkilendiğini belirtti.

Özellikle Şanlıurfa'da besicilerin büyük kısmının "mera hayvancılığı" yaptığını anımsatan Çullu, bu nedenle üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Çullu, meraların kuruması nedeniyle hayvanların yeterince gelişemediğini ve bunun yanı sıra süt veriminin de düştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Düzensiz ve yetersiz düşen yağışlar sadece tahıl bitkisinin değil meraların da zayıf kalmasına neden oldu. Özellikle mart ayında düşmesi beklenen yağmurun yağmaması, insanlarda hayal kırıklığı yaşattı. Yetersiz yağışın neden olduğu zayıf mera çıkışlarından, hayvancılık da önemli derecede etkiledi. Bu da süt üretimini etkiledi. Maalesef bu yıl hem çiftçi hem de besici açısından sıkıntılı geçiyor."

Yorumlar