Belgrad-Priştine Diyaloğu 18 Mart'ta Ohri'de

Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun gelecek toplantısı 18 Mart'ta Ohri'de yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Belgrad-Priştine Diyaloğu 18 Mart'ta Ohri'de

Avrupa Birliği (AB), Sırbistan ve Kosova arasındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun bir sonraki toplantısının 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yapılacağını duyurdu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin katılımıyla 18 Mart'ta toplantı gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Temsilcisi Miroslav Lajcak'ın öncesinde liderlerle ayrı ayrı toplantılar yapacağı ve ardından üçlü toplantıda liderleri bir araya getireceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca "Toplantıda Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda AB Anlaşmasının Uygulama Eki'nin sonuçlandırılması üzerinde durulacak." bilgisi paylaşıldı.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.​​​

Borrell, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada Kosova ve Sırbistan'ın ilişkileri normalleştirmek amacıyla prensipte anlaştıklarını ancak anlaşmanın uygulanması için daha fazla zaman gerektiğini söylemişti.

Yorumlar