Beldede başlık parası kaldırıldı, bekarlar mutlu

Uzun zamandır gençlerin evlenmesinin önündeki en büyük problemlerden biri olan başlık parası Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde yapılan görüşmeler sonunda kaldırıldı. Öte yandan altın takma fiyatı 100 bin TL’den 35 bin TL’ye indirildi.

Google Haberlere Abone ol
Beldede başlık parası kaldırıldı, bekarlar mutlu

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde kanaat önderleriyle bir araya gelen Ak Partili Şenoba Belde Belediye Başkanı Alihan Babat başlık parasının kaldırılması için çalışma yürüttü.

Meclis üyeleriyle beraber beldedeki kanaat önderleri, aşiret liderleri ve muhtarlarla bir toplantı gerçekleştiren Alihan Babat, toplantının birinci maddesi olan ‘başlık parası’nın masaya yatırılmasını sağladı.

Beldede yaşayan onlarca gencin korkulu rüyası olan yüksek meblağ olan başlık parasının kaldırılması gerektiği yapılan görüşmelerin ardından karara bağlandı.

Daha önceden beldedeki gençlerin evlenmek için 130 TL'ye kadar büyük harcamalar yapması gerekiyordu. Büyük meblağ karşısında çaresiz kalan gençler borç batağına giriyordu. Beldenin önde gelenler tarafından alınan yeni karar sayesinde başlık parası kaldırıldı.

Öte yandan geline daha önce 100 bin Türk Lirası değerinde altın takılma adeti de yapılan görüşmelerin ardından hafifletilerek 35 bin Türk Lirası değerinde altın takılmasına karar verildi.

Gelinin evden çıktığı sırada sandık başında duran gelinin akrabasına ise verilen para da yine görüşmeler sırasında kaldırıldı. Çeyiz ve takı takma merasimi ise ailelerin kararına bırakıldı.

Şenoba'da başlık parası kaldırıldı

Beldenin ileri gelenleri tarafından alınan kararlar sayesinde beldede bekar olan onlarca genç artık evlilik hayalleri kurmaya başladı.

Şırnak'ta AK Partili belediye başkanının çabaları sonucunda sadece Şenoba beldesinde yürürlüğe giren bu karar civar köy ve beldelerde takdirle karşılandı. Şenoba Belediye Başkanı Alihan Babat, gençlerin daha rahat evlenmesi için Doğu ve Güneydoğu illerinde de bu kararın uygulanması gerektiğini söyledi.

Beldede yaklaşık 300 gencin başlık parası ve çok altın alma yüzünden evlenemediğini kaydeden Babat, "Belediyemizde bir karar almak istedik ve beldemizde bulunan her aileden birini toplantımıza çağırdık." dedi.

Toplantıya davet edilen aile büyükleri, beldenin ileri gelenleri ve muhtarlarla beraber bir karar aldıklarının altını çizen Babat, "Kararımız şu yönde ‘Başlık parası fiilen kaldırıldı, geline 100 bin Türk Lirası değerinde altın takılıyordu ama bunu 35 bin Türk lirasına indirdik. Gelinin sandık başında oturan akrabalarına verilen parayı da kaldırdık bunu imza altına aldık. Bu karar çok takdirle karşılandı. Bu sayede evlenmeyen genç kalmayacak inşallah beldemizde. Bu kararımıza tüm bölgenin uyması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bölgemizde bu fiyatlar yüzünden kimse evlenemez olmuştu. Aldığımız bu karar ile artık gençlerimiz rahat evlenecek" açıklamasında bulundu.

Yorumlar