Bazı alacakları yeniden yapılandıran teklif Genel Kurulda

- AK Parti Aydın Milletvekili Savaş: - "Bu kanun temelde vatandaşlarımızın devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması için hazırlanmıştır" - MHP Konya Milletvekili Kalaycı: - "AKP'nin sıkça başvurduğu, olumlu konuları içeren maddeler arasına şaibeli ve sakıncalı özel düzenlemeleri yerleştirme uygulaması bu teklifte de kendini göstermiştir" - HDP İstanbul Milletvekili Paylan: - "Vergi sistemimizin çok büyük çoğunluğu dolaylı vergilerden"

Google Haberlere Abone ol
Bazı alacakları yeniden yapılandıran teklif Genel Kurulda

TBMM (AA) - AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, aralarında vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerin de bulunduğu kanun teklifine ilişkin, "Bu kanun temelde vatandaşlarımızın devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması için hazırlanmıştır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Teklifin tümü üzerine konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Kalaycı, düzenlemenin şeklen bir kanun teklifi olmakla birlikte içeriğinin Başbakan ve bakanlar tarafından kamuoyuna duyurulduğunu, komisyon görüşmelerinde de aynen hükümet tasarısı gibi Maliye Bakanı tarafından sunulduğunu ve değerlendirildiğini vurguladı.

Kalaycı, şöyle devam etti:

"Toplumun büyük kesiminin beklediği ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak daha önce gündeme getirdiğimiz ve bu teklifin görüşmeleri sırasında da destek ve katkı verdiğimiz, vergi, sigorta primi ve diğer bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören maddelerin arasına kara paranın aklanmasına imkan veren söz konusu madde de sıkıştırılmıştır. AKP'nin sıkça başvurduğu, olumlu konuları içeren maddeler arasına şaibeli ve sakıncalı özel düzenlemeleri yerleştirme uygulaması bu teklifte de kendini göstermiştir."

Kalaycı, vergisini düzenli ödeyenlerin, her vergi affı kararından sonra haklı olarak, "Hata mı ettik?" diye düşündüğünü, vergide af uygulamalarının, vergisini zamanında ödeyen mükelleflere yapılan en büyük haksızlık olduğunu savundu. Bu uygulamaların, toplumda adalet duygusunu zedelemekte, vergiye gönüllü uyumu azaltmakta olduğunu vurgulayan Kalaycı, vergisini düzenli bir şekilde, zamanında ödeyenlerin vergi indirimi beklediğini bildirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise en son vergi affının 2014 yılında çıktığını, halen bazı işletmelerin taksitlerini bitirmediğini, vergi kültürü olmadığı için insanların ya keyfi vergi ödediğini ya da ödememeyi tercih ettiğini kaydetti.

Paylan, vergi sisteminin çok büyük çoğunluğunun dolaylı vergilerden oluştuğunu belirterek, "Yani, bir benzin istasyonuna gidip mütevazi arabasıyla dar gelirli bir insanımız deposunu doldurduğunda da aynı vergiyi veriyor; en zengini, milyarlarca dolara sahip bir sanayici de, bir tüccar da aynı vergiyi veriyor. Ama iş adil bir vergi sistemine geldiğinde maalesef o adaleti kuramıyoruz." dedi.

Çözümün vergi aflarının bir daha olmayacağının net bir şekilde konulması olduğunu savunan Paylan, herkesin gelirine göre vergisini vermesi gerektiğini bildirdi.

- "Teklif olarak gelmesi yanlıştır"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, iki senede bir af çıkarmanın, bu işin yönetilemediği anlamına geldiğini savundu. Kuşoğlu, "Kapsamlı bir mali af düzenlemesi yapılıyorsa bu hükümet tarafından tasarı olarak getirilir. İlgili kuruluşların görüşleri alınır, ondan sonra gelir. Bu, teklif olarak geldi. İlgili kamu kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının görüşleri de yok. Teklif olarak gelmesi yanlıştır." diye konuştu.

- "Vatandaşın lehine olan bir durumdur"

Şahsı adına konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ise varlık barışı adı altında yapılan düzenleme ile ülke içerisindeki yastık altı kaynakların ve ülke dışındaki birikim ve tasarrufların ekonomiye kazandırılmasının sağlandığını vurguladı.

Kanun teklifinin çeşitli alacakları kapsadığını anımsatan Savaş, "Bu kanun temelde vatandaşlarımızın devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması için hazırlanmıştır. İçinde bulunduğumuz konjonktürde esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin, iş ve yatırım kararlarını daha süratli bir şekilde almasını sağlamak ve devlete karşı olan birtakım yükümlülükler noktasında sıkıntılarını gidermektir." diye konuştu.

Yeniden yapılandırmada kesinleşmiş kamu alacaklarının asıllarının tahsilinden vazgeçilmediğini hatırlatan Savaş, kamunun alacaklarının enflasyon oranında güncellenerek bugünkü değerin altına inmeyecek şekilde yeniden yapılandırıldığını söyledi. Savaş, yapılan düzenlemenin vatandaşın lehine olan bir durum olduğunu belirtti.

Yorumlar