Baro Başkanları neden yürüyor?

Baro Başkanları neden yürüyor? sorusu Türkiye genelinde bazı baroların aldığı yürüyüş kararından sonra sıkça sorulan ve cevabı merak edilen soru oldu.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanları neden yürüyor?

Türkiye genelinde bazı barolar, hükümet tarafından çıkarılacağı ileri sürülen "Baroların yeniden düzenlenmesi, siyasetten arındırılması" yasa tasarısına tepki gösteriyor. Bu nedenle bazı barolar, yapılacak yasa değişikliği henüz taslak aşamasına bile gelmeden yürüyüş kararı aldı.

TARTIŞMA NEREDEN BAŞLADI, NEREYE GELDİ?

Barolarla ilgili yasal düzenlemeler ve baroların siyasetin etkisinden kurtularak sadece yargıyla alakalı olmalarını sağlayacak düzenlemelerin gündeme gelmesi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Cuma hutbesinde Kur'an-ı Kerim'in bazı hükümlerini dile getirmesi ve akabinde Ankara Barosu'nun konuya müdahil olarak İslam dinine dil uzatmasıyla başlamıştı. 

Hükümet birçok ilde baroların belli bir siyasi zihniyetin etkisi altında olduğunu savunarak, bu etkiden kurtalmaları gerektiğini savunuyor. İçin barolar ve odalar konusunda düzenlemeler yapılması gerektiği düşüncesini dile getiriyor. Bunun için Türkiye Barolar Birliği ile diğer birlikler ile bir araya gelerek konuyu tartışmaya açtı. 

Şu ana kadar hükümet tarafından baroların yapısının nasıl olacağına dair bir taslak ortaya konulmuş değil. Ancak en çok dillendirilen konulardan biri, baroların büyükşehirlerde çoğaltılması, çeşitlendirilmesi fikridir. Buna göre yaklaşık 60 bin üyesi bulunan baroların ortalama 2 binlik küçük barolara ayrılması düşünülüyor. Ancak bu konu hakkında henüz bir taslak hazırlanmış değil.

Baroların bölüneceğini ve bu yolla da etkisiz hale geleceğini savunan bazı barolar ise hükümetin atacağı adımın henüz tam olarak ne olduğunu bilmeden eylem kararı aldı.

Bu kapsamda İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş düzenlenmesi planlandı.

Barolar yapılacak değişikliğe karşı yürüyor.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu yapılması düşünülen değişiklikle ilgili olarak düşüncesini şöyle dile getirmişti: Avukatlık yasa tasarısında yapılması düşünülen değişiklik, aslında sadece avukatları ya da baroları ilgilendiren bir değişiklik değildir. Birden fazla baronun getirilmesine ilişkin tasarım açık bir biçimde halkın hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlamadır.

AK PARTİ'DEN YÜRÜYÜŞE TEPKİ

Baroların yürüyüş kararıyla ilgili AK Parti'den ilk tepki AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan geldi. Turan, yürüme kararı alan baro başkanlarının sayısının 30 olduğunu belirterek, yürüyüş gerekçelerinin olmadığını, randevu talepleri varsa değerlendirilebileceğini, çünkü daha önce de görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Turan açıklamasında "Yürüyerek, şov yaparak ve yanlış birtakım iddialar ortaya koyarak Türkiye'deki gündemi değiştirmenin hiç kimseye faydasının olmadığını" belirterek şunları söylemişti: "Bizim teklifimiz asla baroların, avukatların sorunlarını büyüten bir yaklaşım değil, asla avukatların haklarına halel getiren bir yaklaşım değil, tam aksine daha demokratik bir baroyu, daha demokratik yapı içerisinde bir seçim sistemini öngören bir çalışma."

 

Yorumlar