Barbaros kardeşler kim, babaları kimdir, Oruç, Hızır, İlyas, İshak kimdir, ne zaman yaşadı?

Barbaros kardeşler kimdir, kaç kardeşler, babaları kim, sorusu TRT 1'in yeni yayına giren Barbaroslar Akdenizin Kılıcı dizisiyle birlikte bir kez daha gündem oldu. Osmanlı'nın donanma konusunda Akdeniz'deki eli olan Barbaroslar'ın kim olduğu, kaç kardeş oldukları merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Barbaroslar kimdir, Barbaros kardeşler kim?

Barbaros kardeşler kim, babaları kimdir, Oruç, Hızır, İlyas, İshak kimdir, ne zaman yaşadı, ne zaman yaşadılar, hangi padişah döneminde yaşadılar? Barbaros kardeşleri dizide kimler canlandırıyor? Akdeniz'in bir zamanlar Osmanlı gölü haline gelmesini sağlayan muhteşem kardeşlerin hayat hikayesi bu aralar ekranlardan bir nebze de olsa yansıyor. Ancak yine de hayatlarının tamamının yansımayacağı biliniyor. Peki, Barbaros kardeşler kimdir, kaç kardeşler, babaları kim, Oruç, Hızır, İlyas, İshak kimdir? İşte Barbaros kardeşler hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Barbaros kardeşler TRT 1'de 16 Eylül 2021 Perşembe günü yayınlanmaya başlanan Barbaroslar Akdenizin Kılıcı isimli diziyle gündeme gelmeye başladı. 

Barbaros kardeşleri kimdir, kaç kardeşler, babaları kim?
Barbaros Hayrettin Paşa (Hızır Reis)

 

Dizide, Barbaros kardeşleri Engin Altan Düzyatan, Ulaş Tuna Astepe, Yiğit Özşener, Yetkin Dikinciler canlandırıyor. 

Yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca'nın üstlendiği, senaryosunu Mustafa Burak Doğu ve Ethem Arslan'ın yazdığı dizinin başrollerinde ise Engin Altan Düzyatan, Ulaş Tuna Astepe, Yiğit Özşener, Yetkin Dikinciler, Pelin Akil Altan, Caner Topçu, İsmail Filiz, Gülcan Arslan, Devrim Evin, Melis Babadağ ve Bahadır Yenişehirlioğlu yer alıyor.

Dizinin konusu ise şöyle: Midilli'den çıkan dört kardeşin, tehlikelere göğüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarını konu alan "Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı" dizisi, Sipahi Yakup Ağa'nın dört oğlu olan İshak, Oruç, Hızır ve İlyas'ın, Barbaros kardeşlere dönüşme serüvenini anlatacak.

Barbaros kardeşler 4 kardeşten oluşuyor. Babalarının adı Yakup Ağa'dır. Bunların en ünlüsü ve en çok bilinen ise Barbaros Hayrettin Paşa'dır. Osmanlı Devleti zamanında en büyük donanma komutanı olan ve devletin emrinde kaptanlık yapan Barbaros Hayrettin Paşa; 1478 yılı içinde Midilli'de doğmuştur. Barbaros Hayrettin Paşa'nın asıl adı ise Hızır olarak bilinmektedir. Hayrettin adı Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen Barbaros Hayrettin Paşa; Barbaros takma adının Avrupalılarca sakalı kırmızı olmasından dolayı yakıştırılmıştır. Ağabey Baba Orucun adının Avrupalılarca söylenişinden ona miras kaldığı da belirtilmektedir.

Barbaros kardeşleri kimdir, kaç kardeşler, babaları kim?
Hızır Reis

 

Osmanlı Devleti tarihi içerisinde ünlü denizcilerden olan Barbaros Hayrettin Paşa Kaptanı Derya olarak Osmanlı Devleti'nin ilk Kaptan paşası ve amirallik görevi üstlenen komutanlarından birisidir. 1473 yılında Midilli adasında doğmuş olan Hayrettin Paşanın babası Yakup Ağa; tımarlı sipahiydi. Rumeli'de bulunan Vardar Yenice kökenli olan ailenin 1462 yılında Midilli adasındaki Banava Köyü onlara tımar olarak verilmişti. Oruç, Hızır, İlyas İshak adlı dört kardeş Hepsi de denizcilik mesleğini seçtiler ve Barbaros kardeşler adıyla ün saldılar. En küçük kardeşlerden olan Yusuf Midilli'den ayrılmayarak orada kaldı.

Kardeşlerin en büyüğü olan Baba Oruç diye adlandırılan Oruç Reis ilk ayrılanlardan oldu. Barbaros Kardeşler Öncelikle Akdeniz'de Deniz ticareti üzerine çalıştılar. Denizcilik içerisindeki becerileri ve dürüstlükleriyle ünleri Mısır'a kadar yayılan Kardeşler bir ara Midilli'den Trablusşam’a kadar mal götürürken rotasız Sen-Jaint şövalyelerinin Savaş gemilerinin yollarını kestiler. Bu çarpışma içerisinde Küçük kardeş İlyas'ın ölümünden sonra Oruç Reis tutsak edildi ve Forsa olarak çalıştırılmaya başlandı. Rodos şövalyeleri Antalya valisi olan Şehzade Korkut'u fidyesi ödenmiş 100 Türkistan'ı teslim etmesi sırasında kaçtı.

ORUÇ REİS KİMDİR?

Barbaros kardeşlerin en cevval olanları ise Oruç Reis'ti. Peki, Oruç Reis veya Baba Oruç kimdir? Sultan Korkut'un korumasına giren ve Korsanlığa başlayan Korkut'un Yavuz Sultan Selim tarafından öldürülmesi ve Yavuz'un Anadolu kıyıları boyunca korsanlığı yasaklaması üzerine Barbaros Kardeşler Akdeniz'de bulunan Cerbe Adasını kendilerine üs olarak kullanmaya başladılar. 1514 yılında Tunus Sultanı olan Muhammed'in kendilerine vermiş olduğu Halkulvad Kalesi'ni üst olarak kullanmaya başladılar.

1571 yılında Oruç Reis İspanyollardan Cezayir'i almak suretiyle Sultan unvanı ile bir Türk devleti kurdu. 31 Ocak 1518 de İshak Reis’in ölümünün ardı sıra İspanyollarla yapılan savaşta da Oruç Reis öldü. Cezayir Devleti'nin başına Hızır Reis paşa geçti ve padişaha elçiler yollamak suretiyle Cezayir'in Osmanlı buyruğunu alınmasını talep etti. Hızır Reis Cezayir Beylerbeyi payesiyle Paşa olma dönemine 15 Mayıs 1519 yılında yaşadı. 1520-1566 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı egemenliği doruk noktasına Akdeniz'de tamamıyla ulaştı.

Barbaros kardeşleri kimdir, kaç kardeşler, babaları kim?
Hızır Reis

 

Kanuni Sultan Süleyman 1533 tarihinde Cezayir Emir'i olan Barbaros Hayrettin Paşa'yı İstanbul'a davet etti. 18 parça kadırgası bir o kadar da korsan gemileri olan Paşa; 27 Aralık 1533 yılında Osmanlı donanmasının Kaptanı Deryalığı Barbaros Hayrettin Paşa’ya verildi. Bu arada Cezayir'de imparatorluğun eyaleti arasına katıldı. Öncelikle Horon Kalesi'ni Andrea Dorya kuvvetlerinden aldıktan sonra Tunus'ta egemenliğini kuran ve Berberi hanedanından olan Ben’i Hafs devletini 1534 yılında son vermek suretiyle Osmanlılara bağladı.

Alman Kralı V. Karl Tunus’u geri aldı ancak Barbaros Balear Adaları’na sefer düzenlemek suretiyle bunları yakıp geçti. 11 Mayıs 1533 yılında İtalya'ya sefer yapan Barbaros Apuglia kıyılarını topa tutarak buradan Korfu’ya yöneldi ve Kiklat adalarına ele geçirmek suretiyle 1538 yılında Andrea Doria’nın gemilerini kovalamak suretiyle Kerpe ve Kaşot adalarını da almış oldu. Barbaros'un sonuncu seferinde; Papa ve V.Karl birleşik Avrupa armadası oluşturdu.

Barbaros Eğriboz’da iken o zamana kadar hiç görülmemiş büyüklükte olan bir birleşik Hıristiyan donanması Yunan denizinde toplanmaya başladı. Donanmanın Komutanlığına Andrea Dorya getirildi. Barbaros bulunduğu İstanköy Körfezi'nden Preveze'ye gelerek güneyinde yer alan Arta körfezine girdi.

BABA ORUÇ VEYA ORUÇ REİS KİM OYNUYOR?

TRT 1'de yayınlanan Barbaroslar dizisinin başrolünde Oruç Reis karakterini Engin Altan Düzyatan canlandırıyor. Peki, Engin Altan Düzyatan kimdir?_

İşte detay:


 

Yorumlar