Bar mitzvah ne demek, bar mitzvah töreni nedir?

Yahudilik ile ilgilenen ya da Yahudi bir tanıdığı olanların mutlaka duyduğu bir kelime olan bar mitzvah ne demek, bar mitzvah töreni nedir?

Google Haberlere Abone ol
Bar mitzvah ne demek, bar mitzvah töreni nedir?

Yahudilik ile ilgilenen ya da Yahudi bir tanıdığı ve komşusu olanların genellikle sık sık duyduğu kelimelerden biri de bar mitzvah' kelimesidir. Peki, "bar mitzvah ne demek", "bar ve bat mitzvah" töreni nedir?

Bar mitzvah, Yahudilik dininde belli bir yaşa erişen genç erkekler için düzenlenen bir ritüeldir. Yani özetle, Yahudi erkeklerin reşit olmasının kutlandığı bir tür ayindir.

Bu törenlerin kızlar için yapılanına ise "Bat Mitzvah" denir.

Yahudi inancına göre, erkek çocuklar 13 yaşına geldiklerinde reşit sayılırlar. Artık hareketlerinden ve yaptıklarından sorumludurlar. Bu yaştan itibaren onlar birer bar mitzvah'tır.

Kız çocukları ise Ortodoks ve Muhafazakâr Yahudilere göre 12 yaşında ya da Reform Yahudilerine göre 13 yaşında iken bat mitzvah olur.

Bar mitzvah yaşına gelmeden önce çocuğun ebeveynleri çocuğun eylemlerinin sorumluluğunu üstlenir.

Bu yaştan sonra, erkekler ve kızlar Yahudi ayinleri, gelenekleri ve ahlakı için kendi sorumluluklarını üstlenirler ve Yahudi toplum yaşamının her alanına katılabilirler.

Bar mitzvah'ın babası, geleneksel olarak, çocuğun günahları için artık cezalandırılmadığından tanrıya şükreder.

SİNAGOG'DA AYİN DÜZENLENİR

Bar Mitzva olacak çocuk sinagogda Tevrat'ın bir parçasını ayine katılan dinleyicilere okur.

Bazen Tevrat'ı okumak yerine Şabat törenlerinde Aftara duasını okumakta aynı işlevi görür.

Ortodoks Yahudiliğinde kız çocuklarının sinagogda Tevrat'ı okumaları yasak olduğu için Bat Mitsva törenlerinde Tevrat'ı okumaları yerine vaaz vermeleri tercih edilir.

SORUMLULUKLAR

Hareketlerinden ahlaki olarak kendileri sorumludurlar.

Tevrat'ı okuyabilirler ve Minyan'ı oluşturacak 10 kişiden biri olabilirler.

Mal ve mülklerinde hak sahibi olurlar.

Yahudi yasalarınca evlenebilirler.

Tevrat'taki 613 kuralın yerine getirilmesiyle hükümlüdürler.

Bu törenler, Yahudi inancınn kendine göre "muhafazakâr" olanları tarafından eski dini geleneklere uygun şekilde düzenlenirken; kendini daha modern olarak tanımlayan Yahudilerde ise geleneklerinden kopmuş, batı tarzı partiler şeklinde de kutlanabiliyor. İsrail'de ise bu daha çok ergenliğe erişme partisi şeklinde de kutlanabiliyor.

Bar mitzvah ne demek, bar mitzvah töreni nedir?

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar