Banvit BRF'den "Akıllı Çocuk Sofrası" projesi

Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, "Çocuğun erken gelişiminde yiyecek tercihlerini şekillendiren etkenlerin kaynağı çocuğun içerisinde bulunduğu aile ortamında yatıyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
Banvit BRF'den "Akıllı Çocuk Sofrası" projesi

Banvit BRF, çocukların sağlıklı gelişimine destek veren "Akıllı Çocuk Sofrası" projesi kapsamında, 23 Nisan'da, proje danışmanlarından Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat'ın "ebeveynlerin çocukların yeme alışkanlıklarını nasıl etkilediği" konusundaki bir makalesini paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, makalesinde, 1970'lerden bu yana çocukluk döneminde fazla kilolu olma yüzdeliğinin giderek arttığını ve bunun çocuklar için bir risk oluşturabileceğini vurguladı.

Bolat, şunları kaydetti:

"Kiloluluk ve obezite çocuklar için hem sosyal damgalanma riski taşıyabilir hem de onların sağlıklarını uzun süre etkileyebilir. Elbette her çocuğun yeme alışkanlıkları ailede oluşuyor. Bir çocuğun kilosu hem ailesinin yeme alışkanlıklarıyla hem de çevresindeki gıda alımına ve ulaşabildiği gıdalara bağlı. Örneğin, çocuğunuzun gazlı içecek içmesini istemiyorsanız, fakat evde yetişkinler için gazlı içecek bulunuyorsa, o zaman çocuğunuzu uzun vadede engellemeniz zordur. Vereceğiniz nasihatlerin veya koyacağınız bir yasağın ancak kısa dönemde etkisi olur. Çünkü çocuklar daha henüz soyut düşünme gelişmediği için ilk önce yetişkinleri taklit ederek öğrenirler ve hayatta var olurlar.

Rapora göre, çocukların yüksek yağlı yiyeceklere yönelik tercihleri ebeveynlerin yağ tüketim oranıyla doğrudan orantılı. Dolayısıyla çocuğun erken gelişiminde yiyecek tercihlerini şekillendiren etkenlerin kaynağı çocuğun içerisinde bulunduğu aile ortamında yatıyor. Çocukların yeme alışkanlıklarını etkileyen davranışsal etkenlere ilişkin çalışma yapan Leann Birch ve Jennifer Fisher, çocuklarda gıda tercihlerini detaylı incelediler. Buldukları ilk bulgu ise şu oldu; anne sütü ile daha çok beslenen çocuklar yeni tatlara daha açık oluyor. Çünkü anne sütü ile farklı tatlara maruz kalıyor. Ayrıca, bebekliğinde çoğunlukla anne sütüyle beslenen ve doyan çocuklar ek gıdaya daha kolay geçerler. Çünkü birçok tat deneyimleri olmuştur. Yani, emzirme döneminden itibaren ailenin yeme alışkanlıkları çok belirleyici oluyor."

Bunun yanı sıra yenilmesi istenen yiyeceğin ulaşılabilir olmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Bolat, Baranowski'nin okul çocuklarıyla yaptığı bir araştırmada, çeşitli meyve sebzelerin sıklıkla servis edildiği bir okulda, çocukların meyve-sebze tüketiminin yaşıtlarına oranla fazla olduğu ve çocukların meyve-sebzeyi daha çok tercih ettiklerinin ortaya çıktığını belirtti.

- "BESLENME KONUSUNDA ÇOCUKLARA DOĞRU ROL MODEL OLABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Özgür Bolat, çocukların beslenmeleri konusunda önce ebeveynlerin, sonra da çevrenin tutumunun çok önemli olduğunu kaydetti.

Beslenme konusunda çocuklara doğru rol model olabilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Bolat, "Unutmayın, bir çocuğun yeni bir tada alışması ortalama olarak 5-10 denemeden sonra oluşur. Bu sebeple bu süreçte zorlamadan, kuralcı olmadan çocuğu o besine kademeli maruz bırakmak önemli. Aynı zamanda çocukların sağlıklı gıdalara kolaylıkla ulaşabilmeleri, sağlıksız gıdaların ev ve okul ortamında barındırılmaması da önem taşıyor. Çocuklukta edinilen alışkanlıklarla başa çıkmak bir ömür sürebilir. Çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları oluşturabilecekleri alan ve imkan sunmak da her birimizin görevi." ifadelerini kullandı.

Yorumlar