Bankaların konut kredisi faiz oranları belli oldu

Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra bankaların konut kredisi faiz oranları da indi. Bazı bankaların faiz oranları sıfırın altında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Bankaların konut kredisi faiz oranları belli oldu

Merkez Bankası, 27 Temmuz'da 4,5 yıl aradan sonra 425 baz puanlık bir indirime gitmişti ve böylece yüzde 24 olan politika faizi (piyasa açısından belirleyici faiz) yüzde 19,75'e çekilmişti. Merkez, 12 Eylül'de de faizde 325 puanlık daha indirime gitti ve politika faizi yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye geriledi. Böylece sadece 1,5 ayda faizde toplam 750 baz puanlık (7,5 puan) indirim gerçekleşmiş oldu.

Bu indirimi kamu ve özel bankalar da takip etti. Kredi faizlerinde adeta indirim yarışı başladı. Ziraat, VakıfBank ve Halkbank, ağustosta konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 0,99'a çekmişti. Bu dönemde özel bankalarda konut faizi yüzde 1,30'un üzerindeydi. Son indirimle özelde de konut faizi yüzde 1'e doğru yaklaştı. Şu anda özelde en düşük konut faizini yüzde 1,17 ile İş Bankası ve Akbank sağlıyor.

İlk faiz indiriminin etkisi en çok konutta görülse de ikinci indirimle birlikte ihtiyaç, taşıt ve ticari kredi faizlerindeki düşüşler belirginleşti. Bu indirimlerde de yine başı kamu bankaları çekti. Kamu bankalarından VakıfBank maaş müşterisine yüzde 1,25'le, diğer müşterilerine de yüzde 1,35'le ihtiyaç kredisi kullandırıyor. Ziraat Bankası da kurumsal kredi faizlerini yıllık yüzde 13-15,5 arasına indirmiş durumda.

Kaynak: Posta Gazetesi

Yorumlar