Balkan ülkesinde kriz: Meclis işgal edildi, vekiller rehin alındı

Makedon Meclisindeki başkanlık seçimleri ülke krizi haline dönüştü. Mecliste çoğunluğu bulunan partilere başkanlık seçimini yaptırmayan azınlık grup olaylara neden oldu. Meclisin içinde gerilime neden olan azınlık iki milletvekili grubu dışarıda da olayların çıkmasına neden oldu. Dün bir grup gösterici Meclisi basarak milletvekilleri ile gazetecileri rehin aldı. Çıkan olaylarda biri ağır 9 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Ivanov siyasi parti liderlerine acil toplantıya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Balkan ülkesinde kriz: Meclis işgal edildi, vekiller rehin alındı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Makedonya Meclisinde meclis başkanının seçilmesinin ardından çıkan olaylarda 1'i ağır 9 kişi yaralandı. Ülke medyasındaki haberlere göre, maskeli bir grubun Meclise zorla girmesinin ardından yaşanan olaylarda aralarından bazı milletvekillerinin de bulunduğu 9 kişi yaralandı. Hastanelere kaldırılan yaralılardan Arnavut milletvekili Zijadin Sela'nın durumunun ağır olduğu ifade edildi. Meclis binası önünde toplanan Makedon milliyetçisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) yanlılarının protestosu da sürüyor. Civarda sık sık ses bombaları atılırken protestocu grup da belirli aralıklarla "Makedonya" sloganları atıp Makedonya milli marşı okuyor. Öte yandan, son olarak Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev'in üstünde kan olduğu görüldü. Bazı milletvekilleri ile basın mensuplarının rehin tutulduğu Meclisten 30 milletvekili de tahliye edildi. Protestocu VMRO-DPMNE yanlılarının oluşturduğu "Ortak Makedonya İçin Hareketi" ise sosyal medya üzerinden herkesi başkent Üsküp'e protestolara destek olmaya çağırdı.

DÜN NELER YAŞANDI?

Makedonya'da meclis başkanının seçimi konusunda gerginlik yaşanıyor. Meclisteki oturumda, çoğunluğu elinde bulunduran siyasi partiler, meclis başkanı seçimine geçilmesi talebiyle ayağa kalktı. Ayağa kalkan milletvekilleri "Oy verin", "Sonunuz cezaevi" sloganları attı. Meclis başkanı seçimini engellemek isteyen İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) milletvekillerine tepki gösteren taraf, VMRO-DPMNE milletvekillerinin salonu terk etmesini, onlar olmadan da çoğunluğu ellerinde bulundurduklarını söyledi.

Bunun yasalara aykırı olduğunu savunan VMRO-DPMNE milletvekilleri ise ayağa kalkarak Makedonya milli marşını söylemeye başladı. Bunun üzerine BESA Hareketi'nden Zekeriya İbrahimi de Meclis kürsüsüne gelerek Arnavutluk milli marşını söyledi. Gerginliğin ardından oturumun yarına ertelendiği açıklandı. Oturumun ertelenmesine rağmen başkanı seçmek için yeterli çoğunluğa sahip partilerin milletvekilleri, başka bir salonda Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliğinden (BDİ) Talat Caferi'yi yeni meclis başkanı seçti.

Caferi'nin yeni meclis başkanı seçildiğinin açıklanmasıyla VMRO-DPMNE yanlıları Meclis önünde toplanarak protestoya başladı. Caferi, protestocuların toplanması üzerine İçişleri Bakanlığının Meclisi korumaktan sorumlu olduğunu belirterek, suç işleyen herkesin kanun karşısında bedelini ağır ödeyeceğini söyledi. Başkan seçilmesinin Meclis çoğunluğunun iradesi olduğunu kaydeden Caferi, "Hiç kimse meclis çoğunluğunun iradesini engelleyemez." ifadelerini kullandı. Bu arada, maskeli bir grubun Meclise zorla girmesi sırasında Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev yaralandı. Meclisin giriş ve çıkışları kapatılırken, olay yerine özel polis birlikleri sevk edildi. Meclis önündeki gösteriler sürüyor.

CUMHURBAŞKANINIDAN ACİL TOPLANTI

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Makedonya Meclisinde gece boyunca devam eden ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda insanın yaralandığı olayların ardından siyasi parti liderlerini toplantıya çağırdı. İvanov, düzenlediği basın toplantısında, vatandaşlara sakin olmaları çağrısında bulunarak, "Sizleri soğukkanlı kalmaya, çeşitli provokasyon, yalan haber ve manipülasyonları dikkate almamaya davet ediyorum. Gerginliklerin sakinleşmesine ve şiddetsizliğe, ihtiyatlı ve sorumlu davranmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı. Milletvekillerinin, ülkedeki durumu anayasa, yasalar ve meclisin kurallarına uygun hale getirmeleri bakımından en fazla sorumluluğa sahip olduklarını vurgulayan İvanov, mecliste milletvekili bulunan siyasi partilerin liderlerini yaşananları görüşmek üzere bugün için toplantıya çağırdığını söyledi.

Herkesin kendi davranışlarından sorumlu ve bunlardan kaynaklanan sonuçların farkında olması gerektiğini anlatan İvanov, "Bu durum, sadece Makedonya'nın hukuk düzenine saygı duyularak aşılabilir. Anayasa ve kurallara uygun olarak, diyalog içinde çözümü olmayan bir sorun yok." dedi. İvanov, siyasi parti liderlerinin vatandaşların güvenini almış ve anayasa ile meclis kurallarına uygun bir çözüm bulmak adına en fazla sorumluluğa sahip kişiler olduklarını dile getirerek, "Makedonya'nın devlet çıkarlarına uygun olarak sorunlarımızı kendimiz çözmezsek dışarıdan hiç kimse çözmeyecektir." ifadesini kullandı.

Öte yandan, İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Nikola Gruevski de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şiddet ve öfkenin hakim olmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Bunu Makedonya'nın düşmanları istiyor. Ne Makedonya halkında ne de değişik etnik gruplar arasında yeni ayrışmalara gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETVEKİLLERİ TAHLİYE EDİLDİ

VMRO-DPMNE yanlısı grubun meclis önündeki protestosu başladıktan kısa bir süre sonra maskeli bir grup protestocunun parlamento binasına girerek rehin aldığı milletvekilleri de dahil meclisteki herkesin tahliye edildiği, binanın tamamen boşaltıldığı öğrenildi. Makedonya'nın resmi haber ajansı MIA'nın haberine göre, yaşanan olayların ardından aralarında milletvekili ve basın mensuplarının da bulunduğu 42 kişi tıbbi yardım için hastanelere başvurdu.

NATO VE AVRUPA'DAN TEPKİLER

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Makedonya Meclisi Başkanlığı seçimi sonrası bazı vekillerin rehin alındığı olaylara tepki gösterdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Üsküp Meclisindeki saldırılar karşısında şok oldum. Tüm partiler, demokratik süreçlere saygı göstermeli, şiddeti değil diyaloğu kullanmalı." dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında da, "Üsküp Meclisi üyelerine yönelik saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz. Mecliste şiddet eylemleri hiçbir şekilde kabul edilemez, itidal çağrısı yapıyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliğinden (BDİ) Talat Caferi'nin Meclis Başkanı seçilmesinin olumlu olarak kaydedildiği belirtildi. Caferi'nin Meclis Başkanı seçilmesinin ardından meclis önündeki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) yanlıları içeri girdi. Maskeli grup, bazı milletvekillerini rehin alıp darbederken, aralarında AA kameramanının da bulunduğu bazı basın mensupları da Meclis binasında rehin kaldı. 

REHİN KALAN TÜRK GAZETECİ KURTULDU

Protestoların başlamasının ardından Meclise giren maskeli bir grup, bazı milletvekillerini rehin alıp darbederken, aralarında Anadolu Ajansı (AA) kameramanının da bulunduğu bazı basın mensupları Meclis binasında rehin kaldı. Telefon aracılığıyla içeride yaşananları aktaran AA kameramanı, grubun iki basın mensubunu darbettiğini bildirdi. Maskeli grubun basın mensuplarına "hangi medya grubu için çalıştığını" sorduğunu aktaran kameraman, darbedilen iki basın mensubunun kanlar içinde kaldığını aktardı. Meclis içindeki bir odada olduklarını ve ışıkları kapadıklarını belirten kameraman, durumunun şimdilik iyi olduğunu, etraftan ağlama sesleri duyduğunu ifade etti. Maskeli grup tarafından önce bir odaya, ardından başka bir odaya götürüldüklerini anlatan kameraman, yanında başka basın mensuplarının da bulunduğunu kaydetti. Öte yandan yaşananların ardından Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un ilerleyen saatlerde basın toplantısı düzenleyeceği açıklandı.

Yorumlar