AYTO Başkanı Ülken: Türkiye’nin kutsal meyvesi hurma değil incirdir

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından bazı hurmaların glikoz şurubuyla tatlandırılarak satıldığına yönelik açıklamalarının ardından Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ilginç bir açıklama ile “Türkiye’nin dini...

Google Haberlere Abone ol
AYTO Başkanı Ülken: Türkiye’nin kutsal meyvesi hurma değil incirdir

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tarafından bazı hurmaların glikoz şurubuyla tatlandırılarak satıldığına yönelik açıklamalarının ardından Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ilginç bir açıklama ile “Türkiye’nin dini ve milli meyvesi incirdir. Gönül rahatlığı ile iftarını yapmak isteyenler iftarını Aydın inciri ile yapsın” dedi.

Bugün tamamıyla Arabistan meyvesi zannedilen ancak daha çok İsrail ürünü olan hurmanın Türkiye’de Ramazan ayının vazgeçilmezi hatta olmazsa olmazı gibi yanlış bir algı olduğunu belirten Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Türkiye’de iftar ve sahur sofralarını milli meyvelerin süslemesi gerektiğini belirtti. Bazı yerlerde hurmaların glikoz şurubu ile tatlandırılarak satıldığına ilişkin gelen bilgilerin durumun vehametini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Başkan Ülken, “Aydın Ticaret Odası olarak iftar ve sahurlarda Kur’an-ı Kerim’de adına sure inen ve kutsal kitaplarda sözü edilen incir meyvesinin tüketilmesini öneriyoruz. Hem kutsal, hem de besin deposu olan incir, aynı zamanda kolesterol ve kan şekeri düzenleyici özelliğine de sahiptir. Nedense adet olmuş, herkes orucunu hurma ile açıyor. Oysa Türkiye’nin dini ve milli meyvesi incirdir. İncir Kur’an-ı Kerim’de adından övgü ile söz edilen kutsal bir meyvedir. Bu nedenle halkımızın iftarlarını kutsal meyvemiz Türk inciri ile açmasını tavsiye diyoruz” dedi.

“Kur’an-ı Kerim’de ‘İncir’ suresin var”

Alışkanlık olduğu için incirin anavatanı Aydın ve çevresinde bile Ramazan ayının hurma ile özdeşleşir hale geldiğini bu durumun üzüntü verici olduğunu ifade eden Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, “Bizim dini ve milli meyvemiz İncir kutsal olmasının yanında tıbbı olarak da çok faydalı. Kur’an-ı Kerim’in 596. sayfasında yer alan Türkçe karşılığı ‘İncir’ Arapça olarak da ‘Tiin’ Suresi Mekke’de nazil olmuş. İncir adındaki 8 ayetten oluşan Kur’an-ı Kerim’deki bu sure, nüzul sırasına göre 28. sure sayısına göre de 95. suredir. Bu surede İncir’den övgüyle söz edildiği tüm Müslümanlarca malumdur. Bu nedenle ülkemizdeki Müslümanların oruçlarını milli olduğu kadar dinen de kutsal meyve olan incir ile açmasını tavsiye ediyoruz” diyerek bunun aynı zamanda milli ekonomiye de önemli katkısı olacağını söyledi.

İncirin besin değerinin yanı sıra her derde deva adeta ilaç gibi bir meyve olduğunu da hatırlatan AYTO Başkanı Ülken, anne sütünden sonra en faydalı besinlerden birinin incir olduğunu söyledi.

Yorumlar