Ayağı kesilen karaca doktorlar sayesinde yaşama tutundu

- Rize'de vatandaşların yaralı halde Çamlıhemşin Devlet Hastanesine getirdiği yavru karaca, doktorların kanamayı durdurması sonucu hayata tutundu - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen ve kangren sebebiyle bir ayağı kesilen karacanın tedavisi sürüyor - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12'nci Bölge Müdürü Usta: "Özellikle doktor arkadaşları ve sağlık personelini kutluyorum. Bu müdahale yapılmasaydı, belki karaca kan kaybından ölmüş olacaktı"

Google Haberlere Abone ol
Ayağı kesilen karaca doktorlar sayesinde yaşama tutundu

RİZE (AA) - Rize'de köpeklerin saldırısı sonucu sağ ön ayağından yaralanan yavru karaca, Çamlıhemşin Devlet Hastanesinde görevli doktorların müdahalesi sonucu hayata tutundu.

Çamlıhemşin ilçesinde vatandaşlar, köpeklerin saldırısı sonucu yaralanan yavru karacayı İlçe Devlet Hastanesine getirerek doktorlardan yardım istedi.

Doktorlar Melis Köse ve Cumali Özayabakan, sağ ön ayağı parçalanan yaralı karacaya tampon yaparak kanamasını durdururken, hastane yetkilileri durumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12'nci Bölge Müdürlüğüne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine bildirdi.

Bu sırada ilçede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12'nci Bölge Müdürü Ahmet Usta ve Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Miktat Özyanık, yaralı karacayı makam otomobiline alarak veteriner hekim Burak Çakıroğlu'na getirdi.

Tedavisine başlanan karaca, veteriner hekim Çakıroğlu ve Kasım Berber tarafından ameliyata alındı. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat ile karacanın kangren olan sağ ön ayağı kesildi. Ameliyat sonrasında karacanın tedavisi 2 gün daha klinikte devam edecek.

Ahmet Usta, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralı karaca olduğunun kendilerine haber verilmesinin ardından Çamlıheşin Devlet Hastanesine gittiklerini söyledi.

Hastanede battaniye içerisindeki yaralı karacaya 2 doktor ve hemşirelerin müdahale ettiğini gördüklerini anlatan Usta, "Sürekli tampon yaparak kanamayı durdurmaya çalışıyorlardı. Tampon yapılmış karacayı makam aracına alarak kucağımızda Rize'ye getirdik. Hem özel veteriner hem de bizim veterinerimiz gözetiminde müdahalesi yapıldı. Sağ ön ayağı maalesef ağır yara almış. 2 gün müşahede altında tutularak, antibiyotik tedavisinin ardından ameliyatı gerçekleşti." diye konuştu.

Çok duyarlı bir davranış gerçekleştirildiğine işaret eden Ahmet Usta, "Özellikle doktor arkadaşları ve sağlık personelini kutluyorum. Bu müdahale yapılmasaydı belki karaca kan kaybından ölmüş olacaktı." ifadesini kullandı.

Usta, karacanın tedavisine Kars'ta bulunan Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde devam edileceğini de kaydetti.

- "Durumu iyiye gidiyor"

Veteriner hekim Çakıroğlu ise yaralı karacaya ilk müdahaleyi doktorların yaptığını ve kanamayı durdurduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kontrollerde ayağının kangren olduğunu gördük. Bir süre müşahede altında tuttuktan sonra ayağını kesmek zorunda kaldık. Başarılı bir ameliyat oldu ama artık 3 ayaklı şekilde hayatını sürdürmesini bekleyeceğiz. Tercih edilmesi gereken 2 seçenek vardı, ya ötenazi kararı alınacaktı ya da karacanın 3 ayaklı olarak hayatta kalması. Bizim ve Milli Parklar yetkililerinin düşüncesi operasyon lehinde oldu, operasyonu gerçekleştirdik."

Burak Çakıroğlu, karacanın durumunun iyiye gittiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar