Avusturya'dan sınır kontrollerini yasallaştırma çağrısı

- Avusturya Savunma Bakanı Doskozil: - "AB Komisyonu kasım ayından itibaren ulusal sınırların kontrol edilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını belirtiyorsa o zaman birlikte uyumlu bir yasa yaparız"

Google Haberlere Abone ol
Avusturya'dan sınır kontrollerini yasallaştırma çağrısı

VİYANA (AA) - Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin uzatılmasının mevcut AB yasasına göre mümkün olmaması halinde, yeni bir yasa yapılarak kontrollerin uzatılmasının sağlanabileceğini belirtti.

AB Komisyonunun Schengen bölgesinde ulusal sınırların kontrol edilmesinin son kez kasım ayına kadar uzatıldığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Doskozil, Avusturya’nın sığınmacı akınından en çok etkilenen ülkelerden olduğunu ifade ederek AB'nin sınır yasasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sınır yasasının çok farklı koşullarda yapıldığını savunan Doskozil, "AB Komisyonu kasım ayından itibaren ulusal sınırların kontrol edilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını belirtiyorsa o zaman birlikte uyumlu bir yasa yapar, kontrolleri sürdürebiliriz." diye konuştu.

Avusturya Devlet Radyosu Ö1’e konuşan Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da sınır güvenliğine dikkati çekerek "Yasa dışı sığınmacıların artması sınır kontrollerini kaçınılmaz hale getirirse bürokratik bir düzenlemenin ardına sığınmak yerine sınır kontrollerini mümkün kılmak gerekir." dedi.

Sığınmacı krizinin baş göstermesiyle AB üyesi ülkelerin sınır kontrolleri yapmalarına geçici olarak imkan tanınmış, Avusturya gibi üye ülkelerin ısrarıyla bu kontroller birçok kez uzatılmıştı.

AB İçişleri Komiseri Dimitris Avramopulos, sınır kontrollerinin son olarak kasım ayına kadar uzatıldığını açıklamış ve Schengen bölgesinin normal işleyişine geri dönülmesi gerektiğini söylemişti.

Yorumlar