Avustralya'da sığınmacılara destek gösterisi

- Manus Adası’nda tutulan mültecilere destek veren göstericiler Melbourne’de Göç ve Sınır Koruma Bakanlığı binası girişini barikat kurarak kapattı

Google Haberlere Abone ol
Avustralya'da sığınmacılara destek gösterisi

MELBOURNE (AA) - Avustralya'da mültecilere destek veren bir grup Göç ve Sınır Koruma Bakanlığı ofisinin bulunduğu binanın girişini barikat kurarak kapattı.

Melbourne Dockland bölgesindeki Göç ve Sınır Koruma Bakanlığının bulunduğu binanın girişine ev eşyalarından barikat kuran mülteci hakları savunucuları Manus Adası gözaltı merkezindeki mültecilere destek eylemi başlattı.

Sabah saatlerinde binanın iki giriş kapısını ve otopark girişini, koltuk, merdiven, yatak, bisiklet, masa ve sandalye gibi eşyalarla bloke eden protestocular, bakanlık personelinin binaya girmesine izin vermedi.

Avustralya’nın mülteci politikalarını sert ifadelerle eleştiren protestocular, "Manus’u boşaltın", "Sınır Koruma, mültecilere işkence ediyor", "Manus’taki insanlarla ayaktayız’" pankartları taşıdı.

Protestocuların sözcüsü Gabrielle De Vietri, AA muhabirine yaptığı açıklamada eylemlerine Manus Adası’ndaki durumun normale dönen kadar devam edeceklerini söyledi.

Avustralya’nın Papua Yeni Gine ile anlaşmasıyla mültecilere verilen hizmetin kesildiğini ve merkezdekilerin zor durumda kaldıklarını dile getiren De Vietri, "Onlar açlığa mahkum edildiler, Avustralya hükümetinin işkencesine maruz kalıyorlar, biz bunu durdurmak istiyoruz." dedi.

Yaklaşık 4 yıldır merkezde tutulan mülteciler için çok sayıda gerişimde bulunduklarını ancak sonuç alamadıkları için binayı çalışmaya kapattıklarını aktaran De Vietri, "Bu adamların tek istediği şey özgürlük ve geldikleri ülkelerde olduğu gibi suçlanıyorlar ve biz Avustralya Sınır Koruma biriminde işleri durdurmak istiyoruz. Sorduk, protesto yaptık, lobi yaptık, mektup yazdık, bunların hiç biri yetmedi, artık işleri durdurmamız gerekiyor." diye konuştu.

Manus Adası gözaltı merkezindeki 600 mülteciye elektrik, su, tıbbi malzeme ve yiyecek verilmesinin kesilmesi ile söz konusu kişilerin açlığa terk edildiğini savunan göstericiler eylemlerini halen sürdürüyor.

Giriş kapılarında nöbet tutan yaklaşık 100 kişilik gruba polis müdahalede bulunmadı.

- Manus Adası'ndaki mültecilere iki gün süre verildi

Papua yeni Gine Yüksek Mahkemesinin, yeni yapılan barınaklara güvenlik endişesiyle gitmeyi kabul etmeyen mültecilere durdurulan hizmetin yeniden başlatılması yönündeki başvuruyu reddetmesi üzerine iki günlük süre verildi. Süre bitiminde tahliye için güç kullanılabileceğini belirten mülteciler, merkezde kalmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan 600 kişi, merkezin resmi olarak kapatılmasının ardından Papua Yeni Gine'nin Lorengau kentinde üç yerde kurulan barınaklara taşınmayı güvenlik endişesi ile kabul etmiyor. Yerli halkın daha önce kendilerine saldırıda bulunduklarını ve bu yüzden korunaklı olmayan yeni barınaklarda can güvenliklerinin olmayacağını ileri süren mülteci ve sığınmacılar merkezde kalmayı sürdürüyor.


Yorumlar