Sarkozy ve Aznar: AB ve batı uygarlığı çöküşe geçti

İspanya'nın başkenti Madrid'de öğrencilerle bir araya gelen eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, "Avrupa Birliği ve Batı uygarlığının çöküşe geçtiğini" savundu.

Google Haberlere Abone ol
Sarkozy ve Aznar: AB ve batı uygarlığı çöküşe geçti

Madrid'de bir üniversitede öğrencilerle bir araya gelen eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Avrupa ve batının çöküşe doğru gittiğini söyleyerek demokrat ve muhafazakar partilere "izlemeyin" çağrısında bulundu.

Dünya ekseninin yüzyıllar boyunca batıdan geçtiğini kaydeden Sarkozy bu eksenin artık doğuya kaydığını söyledi. Dünya üzerinde yaşayan 7 milyar insandan sadece 800 milyonunun Avrupa kıtasında yaşadığını kaydeden Sarkozy, demografik sebeplerle Avrupa'nın artık dünyanın  merkezi olmadığını savundu. 

Kendisini ikna olmuş bir Avrupalı olarak tanımlayan Sarkozy, 70'lerin Avrupasını konuşmayı bırakmak gerektiğini savundu. Federal tartışmaların hiçbir anlamının olmadığını kaydeden Sarkozy, 27 ülkeyle tek bir Avrupa olmasının mümkün görünmediğini söyledi. 

Schengen'in, avronun, savunmanın ve birliğin Avrupası olmak üzere 4 farklı Avrupa gördüğünü söyleyen Sarkozy, "Eşitliğin olmadığına ve arzu edilmediğine inanıyorum, farklılıklara inanıyorum. Geçmişe saplantılı kalmak yerine geleceğin Avrupasını düşünmek gerekiyor." açıklamasında bulundu. 

Nicolas Sarkozy, "Sosyal medyanın baskısıyla Avrupa'da toplumun her kesiminin onayının arandığı "yeni bir moda" yaratıldığını oysa küresel sorunların çözümünün liderlik gerektirdiğini" savundu.

Bir lider, bir takım, bir vizyon, bir hırsa inandığını belirten Sarkozy Avrupa toplumunda liderliğin artık sanki meşru olmayan bir şeymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

Dünyanın çok büyük bir hızla ilerlediğini söyleyen Sarkozy, Avrupalı liderlerin harekete geçmek için en son sıradaki derneğin bile görüşünü beklediğini ifade ederek "Demokrasi bu değil." yorumunda bulundu.

"TRUMP BATI'NIN ÇÖKÜŞÜNÜN İŞARETİ"

Dünyanın bir numaralı askeri ve ekonomik gücü olan ABD'de Trump başkan seçilmesinin Amerikan toplumu hakkında çok şey söylediğini kaydeden Sarkozy, "Güçlü ve yol gösteren bir ABD'yi seviyorum ama bu gücün asla bir tweetle sağlanacağını düşünmüyorum. Trump, Batı'nın çöküş sebebi değil sadece işareti." açıklamasında bulundu.

AZNAR: NATO YENİDEN İNŞA EDİLMELİ

Fransa eski Cumhurbaşkanbı Sarkozy'nin ardından konuşan eski İspanya Başbakanı Aznar da Avrupa Birliği'nin NATO, olmadan tek başına "Brexit, Rusya, terörizm ve sanal güvenlik" tehlikeleriyle başa çıkamayacağını söyledi.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 30 yıl sonra liberal düzene meydan okunduğunu kaydeden Aznar, NATO olmadan Avrupa'nın tek başına savunma gücü kurmasının hiç bir anlamının olmadığını söyledi.

NATO'yu yeniden edilmesi ve yeniden şekillendirilmesi gerektiğini savunan Aznar, Sarkozy ile Avrupa'daki muhafazakar, demokrat liberallerin "savaşı kaybettiği" yorumunda birleşti. Eski iki lider Brexit'i "tarihe karşı gelen, dramatik bir olay ve bir çılgınlık" olarak tanımladı.

Yorumlar