Reuters: Macron özür dileyecek

Fransa'da üçüncü haftasını geride bırakan gösteriler devam ederken, Reuters haber ajansından ilginç bir iddia geldi. İddiaya göre Macron bu hafta bir açıklama yaparak özür dileyecek. Öte yandan Fransız hükümetinden bir bakan, ABD Başkanı Trump'a açıklamalarından dolayı tepki göstererek, "Burnunu sokma" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Reuters: Macron özür dileyecek

Fransa'da günlerdir devam eden gösterilerde yeni gelişmeler yaşanıyor. Cumartesi günü yapılan gösterilerde 2 bine yakın kişi gözaltına alınmıştı. Göstericiler hükümetin yaptığı son açıklamalardan tatmin olmadı.

Fransa Hükümet sözcüsü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gelecek hafta çok önemli bir açıklama yapacağını duyurdu.

İngiliz haber ajansı Reuters'a göre, ülkedeki protestolarla zor günler geçiren Macron özür dileyip, daha fazla vergi indirimi uygulayacağını açıklayacak.

TRUMP'A SERT TEPKİ

Fransa hükümetinden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Sarı Yelekliler eylemlerine ilişkin yorumlarına yanıt verildi.

Paris yönetimi, "Trump, Fransız siyasetine burnunu sokmamalı" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'da dün yapılan gösteriler devam ederken, "Paris Anlaşması, Paris'e pek yaramıyor. Fransa'nın tamamında protestolar ve isyanlar var. İnsanlar doğayı korumak için üçüncü dünya ülkelerine fazla para ödemek istemiyor. 'Biz Trump'ı istiyoruz!" diye bağırıyorlar. Fransa'yı seviyorum." ifadelerini içeren bir paylaşım yapmıştı.

EKONOMİYİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEDİ

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, 'Sarı Yelekliler' tarafından yapılan protestoların ekonomiyi çok ciddi şekilde yavaşlattığını ve zarar verdiğini söyledi.

Zarar gören mağaza ve işletmeleri incelemek için olay mahaline geldiği sırada Reuters'a açıklama yapan Bruno Le Maire, protestolar nedeniyle yıl sonunda ekonomideki büyüme oranının kesinlikle yavaşlayacağını bekliyoruz dedi.

NE OLMUŞTU?

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Sarı yeleklilerin protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

Yorumlar