Petrolün saltanatı bitiyor, elektrikli yollar geliyor

Petrolün saltanatını bitirecek uygulama İsveç'te hayata geçmeye başladı. Fosil yakıtı bir kenara bırakarak araçların tamamen elektrikli hale gelmesini sağlayacak sistem, yollara döşenen tramway raylarına benzer şarj platformlarıyla çalışıyor. Bu yöntemle elektrikli araçlar yollarda kendi kendine şarj olacak. Şimdilik deneme amacıyla hayata geçirilen sistemin yakın zamanda aktif olarak kullanılması bekleniyor. İsveç bu yolla 2030 yılında petrol ürünlerinin tüketimini tamamen sonlandırmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol
Petrolün saltanatı bitiyor, elektrikli yollar geliyor

Dünya genelinde giderek yaygınlaşan elektrikli araçlara yatırımlar da hızlanıyor. İsveç, elektrikli araçların kullanımın yaygınlaştırmak isterken petrol tüketimini tamamen sonlandıracak yeni bir sistem geliştirdi. Elektrikli arabaların şarj ve sürüş menzili sorununu ortadan kaldırmak isteyen İsveçli eRoadArlanda şirketi 2 kilometrelik bir yolu araçları şarj edebilecek şekilde yeniden tasarladı. Tramvay maliyetinin ellide birine mal olan teknoloji sayesinde 2030 yılında fosil yakıt kullanımını sıfırlamayı planlayan İsveç, uygulamayı yaygınlaştıracak. Sürüş anında elektrikli arabaların ve ağır vasıtaların bataryalarını şarj edebilen dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç'te açıldı. Başkent Stockholm yakınlarındaki umuma açık yola 2 kilometre uzunluğuna elektrikli ray döşenerek kurulan sistem için hükümetin ilgili kurumları şimdiden genişletme planlarını hazırlamış durumda.

İsveç'in 2030 yılı itibarıyla ülkeyi fosil yakıtlardan temizleme planları kapsamında ulaştırma sektöründeki fosil yakıt kullanımında yüzde 70 oranında düşüş gerekiyor. İsveç hükümeti geçtiğimiz günlerde dizel arabaların yerel yönetimler tarafından yasaklanabilmesini sağlayan teklifi kabul etmişti. İsveçt'te 1.3 milyon dizel arabayı etkileyecek düzenlemeyle sadece elektrikli araba kullanımı bile zorunlu hale getirilebilecek. Şarj edebilen elektrikli yol Stockholm'de bulunan Arlanda Havalimanı ile yakınlardaki bir lojistik bölgesini birbirine bağlıyor. Böylelikle elektrikli araçların şarj sorunu probleminin çözülmesi ve batarya üretiminin ekonomik hale gelmesi bekleniyor. Üstelik karbon emisyonu da yüzde 90 azalacak.

Yoldan enerji transferi yola gömülen ikili ray sistemi ve aracın altına monte edilen hareket edebilen bir mil üzerinden sağlanıyor. Araç sollama yaptığında mil otomotik olarak bağlantısını kesiyor ve daha sonra tekrar otomatik olarak yola entegre oluyor. Elektrikli yol, sadece araç üzerinde olduğu zaman enerji yüklenen 50 metrelik bölümlere ayrılmış. Araç durduğunda mevcut kısımda bağlantı kesiliyor. Sistem aracın enerji tüketimini de hesaplayabilen ve elektrik maliyeti araç ve kullanıcı başına tahakkuk ettiriliyor.

Projeyi geliştiren eRoadArlanda firmasının tepe yöneticisi Hans Säll, şu anki mevcut araçların ve yolların bu teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayabileceğini belirtiyor. Şarj edebilen elektrikli yol teknolojisinin maliyeti ise kilometre başına 1 milyon euro. Bu bedel şehir tramvay hattı maliyetinin 50'de biri. İsveç'te toplam yarım milyon kilometre yol olduğunu ve bunların 20 bin kilometresinin otoban olduğunu belirten Säll sadece bu mesafenin elektriklendirilmesinin dahi yeterli olduğu iddiasında.

Yorumlar