Macron'dan provokatif hamle, 'Fransa İslamı' planı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki İslam kurumlarını yeniden düzenlemeyi planlıyor. Macron bu reformlarla ülkedeki Müslümanları kontrol altına almayı hedefliyor. "Fransa İslamı" olarak anılan reformun mimarlarından İçişleri Bakanı Collomb reformların sonbaharda açıklanmasını planladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Macron'dan provokatif hamle, 'Fransa İslamı' planı

SonHaberler | Haber Merkezi

Fransa'daki İslam kurumlarının temsili, bu kurumların yeniden yapılandırılması ve finansmanıyla ilgili tartışmalar uzun süredir ülkenin gündeminde yer alıyor. Fransa İslami kurumlarının yapısını "Fransa İslamı" adı altında yeniden düzenlemeyi planlıyor. Planı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Versay Sarayı'nda milletvekilleri ve senatörler huzurunda açıklandı. Düzenlemelerin sonbaharda yürürlüğe konulması hedefleniyor.

Fransa'da Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında en yakın rakibi Le Pen'in İslam karşıtlığı söylemlerine verdiği tepkilerle Fransa Müslümanlarından büyük destek alan Macron ülkedeki İslami kurumların yapılarında değişiklik yapmaya hazırlanıyor. 

Macron, Cumhurbaşkanlığı esnasında İslam dini ve Müslümanlara karşı yürüttüğü ılıman politika ile Müslümanların sempatisini kazanmış rakipleri tarafın Müslüman isimleriyle anılmıştı.

En yakın rakibi Le Pen'i yenerek Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan Macron İslam ülkeleri ve Müslümanlara karşı hasmane tavrını takınmaya başlamıştı. Macron son olarak Fransa'daki İslami kurumların yapısına kafayı takmıştı. 

İSLAM KARŞITLIĞINA LAİKLİK KILIFI

Versay Sarayı'nda kongrede milletvekilleri ve senatörlere hitap eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, laiklik ve İslam'a değinerek, cumhuriyetin İslam ile bir sorun yaşaması için hiçbir sebep olmadığını iddia etti. Laikliğin Cumhuriyetin İslam'la bir sorun yaşamamasını garanti ettiğini söyleyen Macron,  "Sonbaharda, İslam'a Cumhuriyetin ruhuna uygun bir çerçeve sunacağız." ifadelerini kullandı.

HEDEF "FRANSA İSLAMI"

Fransa'daki İslam kurumlarını yeniden yapılandıracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Macron, bu kurumların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyeceklerini ifade etti.

Macron'un planına göre, yeni düzenleme "Fransa İslamı" adı altında getirilecek. Ülkenin her yerinde kanunlara uygun bir şekilde uygulanacak.

İÇİŞLERİ BAKANI TARİH VERDİ

İslam dini ve Müslümanlara karşı uygulanan bu uygulamaların mimarlarından biri olan Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, "Fransa İslamı" reformu için tarih verdi. Buna göre, 25 Haziran tarihinde reformların uygulanmaya başlaması hedefleniyor.

İçişleri Bakanı Collomb 15 Eylül'e kadar çok sayıda şehirde uzmanlar, Müslüman kanaat önderleri ve Fransız yetkilileriyle müzakere toplantıları düzenleneceğini söyledi. 

MÜSLÜMANLARI KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYORLAR

Emmanuel Macron ve Collomb'un İslam kurumlarının yapılarında değişikliğe gitme kararı ve çalışmaları Müslümanların tepkisine neden olmuştu.

Fransız hükümetinin bu düzenlemeyle Müslümanları kontrol altına almak ve Fransa İslam Konseyine şekil vermeye çalışmak istediği yorumları yapılmıştı.

DİNİ TOPLANTILARA KATILMIYORLAR

Macron'un "İslam reformu" girişimi ülkedeki Müslümanların yaşam tarzına müdahale olarak değerlendiriliyor.

İçişleri Bakanlığının dini masasındaki yetkililer, diğer dini örgütlerin toplantılarına katılmazken, Fransa İslam Konseyi'nin iki haftada bir düzenledikleri yönetim kurulu toplantılarına katılıyor.

Yorumlar

selman cahil islam düşmanı pislik macron roltşilt yahudisi uşağı islamın evrensel olduğunu bilmiyormu biliyor ama pislik ediyor