Fransa 55 yıl sonra günah çıkarıyor

Fransa Anayasa Mahkemesi, 1954-1962 yılları arasında gerçekleşen Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda yaralanan veya sakat kalan Cezayirlilerin de tazminat hakkından faydalanabileceğine karar verdi. 1963'te çıkarılan yasa sadece Fransız vatandaşlarını kapsıyordu

Google Haberlere Abone ol
Fransa 55 yıl sonra günah çıkarıyor

Fransa Anayasa Mahkemesi, 1954-1962 yılları arasında gerçekleşen Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda yaralanan veya sakat kalan Cezayirlilerin de tazminat haklarına sahip olması gerektiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, savaş döneminde 8 yaşında olan ve şiddete maruz kalan bir Cezayir vatandaşının başvurusunu değerlendirdi.

1963 yılında çıkarılan bir yasayla, savaş ortamının şiddeti nedeniyle yaralanan veya sakat kalan kişilerden yalnızca Fransız vatandaşlarının tazminat hakkı bulunduğu belirtilerek, ayrımcılık olduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu değerlendiren mahkeme, Fransız vatandaşları gibi, Cezayirlilerin de tazminat hakkına sahip olması gerektiğine karar verdi.

İlgili yasada yer alan "Fransız vatandaşı olanlar" ifadesini iptal eden mahkeme, aidiyetine bakılmaksızın savaş sırasında ülkede yaşayan herkesin kanun önünde eşit olduğuna hükmederek, 55 yıl süren adaletsizliği ortadan kaldırmış oldu.

132 yıl süren Fransa'nın Cezayir'i işgali sırasında, işgale ve asimilasyona karşı çıkan Cezayirlilerle Fransız ordusu arasında kanlı çatışmalar meydana gelmişti. Bağımsızlık Savaşı 2. Dünya Savaşı döneminde hız kazanmış, tarihe "8 Mayıs 1945 Setif ve Guelma" katliamı olarak geçen olaylardan Cezayir’in bağımsızlığını kazandığı 1962’ye kadar şiddet olayları sistematik şekilde devam etmişti. Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda 1 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirlenmişti.

Yorumlar

ihsan siz soykırım yaptınıa Cezayir afrikada katil faransa bunu hesabını asıl Allah soracak sömürgeci pislikler o eyfel kulesi altı bu insanların cesedi ile dolu
Hadsiz fransa Ozaman adam dogmus gelmis 55 yasina oldurduklerinin ailelerine de versinler tazminat bakalim yalandan sakat yarali olana tazminatmiş serefine tukurduklerimin firansizi
Mustafa dinçer Sizler kadar aşağılık yaratıklar olamaz.insanları katledin ellibeş yıl sonra kim se kalmasın ve tazminat hakkıPes be .